Meštani Belotinca odložili blokadu deponije

Meštani Belotinca odložili blokadu deponije

VODA NIJE ZA PICEMeštani Belotinca odustali su od ponovne blokade niške deponije, koju su najavili za danas. Na zboru građana odlučili su da za 20 dana produže rok nadležnima da
ispoštuju dogovor sa sastanka sa predstavnicima niške i doljevačke vlasti – odnosno da se nađu tehničke mogućnosti za priključenje ovog sela na vodovod. To bi bio prvi korak ka rešavanju gorućeg problema.

Oni imaju rok od 20 dana da nađu tehničku mogućnost da nas priključe na vodovod Pusta reka, koji se gradi 30 godina i nije ni na pola puta, ili da nas priključe na niški vodovod, što je po nama realna i trenutno izvodljiva opcija, kaže predsednik MZ Belotinac Saša Miljković.

Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković je, gostujući u Jutru TV Zona plus, rekao da nije moguće priključenje na niški vodovod, jer bi to u letnjim mesecima ugrozilo snabdevanje viših zona u Nišu. On kaže da bi racionalnije bilo da se završi regionalni vodovod Pusta Reka, što bi rešilo pitanje vodosnabdevanja Doljevca i svih okolnih sela.

Predložili smo to rešenje koje oni ultimativno ne prihvataju. Oni žele da se vežu za niški vodovod što nije racionalno, kaže zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

Kao prva pomoć, u Belotinac će stići jedna vodovodna cev kao produžetak vodovoda u Međurovu, i dve privremene česme. Do marta bi trebalo da se uradi kompletna projektna dokumentacija za snabdevanje Belotinca zdravom pijaćom vodom, i nakon toga trebalo bi da se krene u realizaciju projekta. Trenutna situacija u tom selu nije ni malo ružičasta, a vodu za piće i kuvanje kupuju. Strpljenja imaju, ali jako malo.

Ukoliko za 20 dana ne nađu tehničko rešenje i zvanično ne budemo obavešteni, mi već 25-26. decembra izlazimo na deponiju i ostaćemo tamo sve do potpunih garancija za ispunjenje naših uslova, kategoričan je kaže Miljković.

Miljković kaže, imaju samo jedan cilj – da Belotinac dobije zdravu pijaću vodu – iz bilo kog pravca. Meštani Belotinca i još nekoliko sela pre mesec dana blokirali su nišku deponiju koja, kako kažu, zagađuje njihovu vodu i njive.