TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo region i Srbija VESTI

MEŠTANI ŽITKOVCA U OPŠTINI ZVEČAN NE ŽELE DA UČESTVUJU U POPISU

Na Kosovu i Metohiji danas je počeo popis stanovništva, u okviru koga će se prikupljati podaci o broju stanovnika, socijalnim i društvenim uslovima života.

Prema podacima iz poslednjeg popisa na KiM iz 2011. godine u selu Žitkovac u opštinu Zvečan više niko ne živi, iako je to jedno od najvećih sela u opštini, a kako su meštani rekli na taj način privremene prištinske institucije žele da prikažu da na Kosovu i Metohiji Srba gotovo da i nema.

Dodaju da u trenutnoj situaciji ne žele da učestvuju u popisu stanovništva.

“Ti podaci nisu tačni. Mogu da vam kažem kao meštanin Žitkovca, da to nije tačno. Kako su oni to uspeli da predstave javnosti, mi ne znamo, ali je totalna neistina. Kako se sada stvari odvijaju i kako naše političke strukture obaveštavaju, mi sad nismo za popis”, rekao je meštanin Žitkovca Dušan Đokić.

Dušan Ratković iz ovog mesta kaže da trenutno ne razmišlja da učestvuje u popisu.

“Situacija još uvek nije kako treba da možemo da prihvatimo učešće na popisu. Ako se nešto promeni na bolje, prihvatili bi, ovako teško”, rekao je Dušan Raković iz Žitkovca.

Borislav Radovanović naglašava da nije upoznat sa načinom na koji će se predstojeći popis odvijati.

“Da je sve u normali i da je sve u redu trebalo bi da se zna ko kako i gde živi i koliko stanovnika ima, ali u normalnim uslovima. Nesigurnost vlada među narodom”, ističe Borislav Radovanović.

Marko Milenković iz NVO “Nova društvena inicijativa” ističe da popis stanovništva na Kosovu i Metohiji dolazi u nezgodnom trenutku za Srbe, s obzirom na činjenicu da mu nije prethodila kampanja sa transparentnim informacijama o prednostima i manjkavostima samog popisa.

“Ceo ovaj proces oko popisa je protekao jako čudno. Odlagan je nekoliko puta i zvanično je počeo danas, bez kampanje i transparentnih informacija o tome šta je popis , kada počinje, koje su obaveze , nesagledavajući koji su problemi manjinskih zajednica, pre svega srpske zajednice. Nismo imali informativnu kampanju na srpskom jeziku nismo imali informacije koje su prednosti i mane popisa”, kaže Milenković.

Milenković dodaje da je popis problematičan iz više aspekata, a jedan od njih je i ratna odšteta koja će biti evidentirana.

“To je pitanje koje je problematično iz ugla srpske zajednice pošto će to evidentirati popisivači, a ne neka stručna lica, očigledno da će se izjave samih građana uzimati kao informacije koje će biti dovoljno kredibilne, bez većih utvrđivanja od strane neke stručne komisije , što nije bio slučaj do sada”, rekao je on.

Popis stanovništva na Kosovu i Metohiji trajaće do 17. maja i sprovodi ga Agencija za statistiku u Prištini, a popisivači u južnoj srpskoj pokrajini radiće i vikendom, kada su građani kod kuće.

Za sve one koji ne učestvuju u popisu predviđene su i novčane kazne koje se kreću od 30 do 2.000 evra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com