TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo region i Srbija Udarne

MIGRANT SPAVAO U NIŠKOM DVORIŠTU U CENTRU

zalutali migrant zaspao u tudjem dvorištu 1

Migrant koji u sred dana spava u dvorištu privatne kuće. Ovo je bilo, u najmanju ruku, neprijatno iznenađenje koje je sačekalo  jednu Nišlijku koja živi u centru grada.

“MISLILA SAM DA JE NEKO UMRO”

Naša sagovornica kaže da je oko podneva izlazila iz kuće i videla uznemirujući prizor. Na dušeku, pokriven čaršavom, bio je čovek. “Baš sam se uznemirila, mislila sam da je neko preminuo, možda neki narkoman i brzo sam otišla do muža koji radi u obližnjoj prodavnici” priča ova žena. “Nije se pomerao ni kada smo se posle desetak minuta vratili u dvorište pa smo pomislili da je zaista neko preminuo”.

migrant zaspao u tuđem dvorištu 2

Dodaje da su odmah obavestili policiju i  zatim prišli dušeku. ”

 

“NAHRANILI SMO GA I NAPOJILI, BILO NAM JE ŽAO”

Nismo znali da o čemu se radi, pa je suprug lopatom malo gurnuo čaršav, na naše iznenađenje iskočio je momak dvadesetih godina. Bio je toliko iscrpljen i umoran da nije čuo kako sam pola sata ranije pričala sa komšinicom na ulici, ni automobile koji prolaze, nije čak ni pobegao.” U prevodu im je pomagala starija ćerka, pa su tako od migranta na lošem engleskom saznali da je ovde već tri dana, da dolazi iz Pakistana i da je na svom putu  već prošao kroz Tursku, Albaniju i Crnu Goru. “Kaže da je u dvorište ušao oko ponoći i stalno je ponavljao da je u tranzitu. Bilo nam je žao, nahranili smo mladića, videlo se da ništa nije jeo danima, onda je nastavio dalje, Bog zna kuda…” Završava svoju neobičnu priču ova Nišlijka.

Dodaje i da će od sada ubuduće bolje proveravati dali su zaključavani  i kapija i kuća, jer, kako reče ovaj nezvani gost je bio miroljubiv, ali nikad se ne zna.

SRBIJA NA MIGRANTSKOJ RUTI GODINAMA

Srbija je na migrantskoj ruti i kroz našu zemlju su prošle stotine hiljada izbeglica. Trenutno je u prihvatnim centrima i centrima za azil oko 4.000 migranata. Centri za prihvat nalaze se u Bujanovcu, Preševu i Bosilegradu, a u Vranju se objekat renovira i tu će biti Centar za azil. Koordinator za jug Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović kaže za RTS da još ne očekuju pojačan priliv migranata zbog situacije u Kabulu. U Bujanovcu je centar trenutno u stanju mirovanja, a u Preševu i Bosilegradu je oko 450 migranata, više od polovine su Avganistanci.

NE BIRAJU NAČINE DA PUTUJU

U avgustu prošle godine carinici su na Terminalu u Nišu u jednom kamionu otkrili osam migranata, skoro dečaka, sakrivenih među paletama elektroda za elektrolučno zavarivanje, saopštila je tada Uprava carina Srbije. Od januara do avgusta je  u pokušaju ilegalnog prelaska granice sprečeno je više od 650 migranata. 

Krajem prošle godine u prihvatne centre u Pirotu i Bujanovcu je  upućeno oko 500 migranata iz Sombora. Tada je ovaj Prihvatni centar za migrante  ponovo aktiviran.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com