MIHAJLOVIĆ: NOVI DOGOVOR O GASU OD OGROMNOG ZNAČAJA ZA SRBIJU (VIDEO)

MIHAJLOVIĆ: NOVI DOGOVOR O GASU OD OGROMNOG ZNAČAJA ZA SRBIJU (VIDEO)

Za Srbiju, koja je zavisna od samo jednog snabdevača gasom – ruskog Gasproma, od ogromnog je značaja dogovor koji su postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

“Suština je u onome što su dvojica predsednika dogovorila i pošto često čitam kako će reagovati Evropa i kako će regaovati neko treći na to, da ne bude zabune – ruski gas ide i dalje ka Evropi pod određenim uslovima. I tako isto je Srbija morala da vodi računa o zimi”, kazala je Mihajlovićeva.
Vučić i Putin postigli su dogovor o sklapanju trogodišnjeg ugovora za nabavku 2,2 milijarde kubika gasa po ceni, prema naftnoj formuli, od 310 do 408 dolara za 1.000 kubika gasa.
“To je ugovor koji će trajati tri godine, a ne samo par meseci, a ono što je najvažnije za jednu državu jeste kontinurano snabdevanje. Mi ćemo imati kontinuirano dovoljno gasa i to u onim količinama koje su nam potrebne i leti, ali i zimi”, istakla je Mihajlovićeva.
Napomenula je da je pred nama teška zima, kao i pred ostalim zamljama Evrope, te da dve milijarde metra kubnih gasa za našu zemlju znače veliku stvar.
Mihajlovićeva je rekla Tanjugu da sada preostaju razgovori između kompanija, da se tačno utvrdi koje će biti cene i šta će biti u ugovoru.
Istakla je da je, sa druge strane, za Srbiju važno da završava gradnju svojih gasnih interkonekcija, pa da sledeće godine ima i nekog drugog dobavljača u Evropi.

DOGOVOR O GASU POBEDA ZA SRBIJU, PRIHVATLJIVA CENA

Naftni dogovor koji je postignut jizmeđu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina izuzetno je značajan za energetsku stabilnost Srbije. A I pobeda za Srbiju, jer je dogovoreno snadbevanje gasom po prihvatljivim cenama, ocenjuje Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu

Rajaković je objasnio da naftna formula koja će se primenjivati za Srbiju podrazumeva da cena gasa za najveći deo potrošnje bude između 340-350 dolara, u zavisnosti od kretanja cena nafte na tržištu.

“Mi smo obezbedili veliki deo svojih potreba po prihvatljivim cenama. Ta naftna formula koja će se primenjivati omogućava da cene gasa u Srbiji za najveći deo potrošnje, za 2,2 milijarde kubnih metara gasa budu negde u rasponu od 340-350, u zavisnosti od kretanja cena nafte na tržištu”, kazao je Rajaković za Tanjug.

Naveo je da očekuje da cena gasa bude veća ukoliko naša država bude nabavljala dodatne količine.

“Ako su preostale potrebe 0,8 milijardi, ako trošimo tri milijardi, tu će biti drugi aranžman, koji će biti svakakako skuplji”, rekao je Rajaković.

Na pitanje kakve cene gasa će biti tokom zime na berzi za druge zemlje, Rajaković ističe da će one biti visoke, te da će iznositi više od 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

“Zaključak je da je naša zemlja dobila jedan zaista dobar dogovor. Nepovoljan ishod tih dogovora za energetiku Srbije bio bi veliku problem”, naveo je Rajaković.

Vlahović: Dogovor Vučić-Putina o gasu dobra vest za Srbiju

Predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović izjavio je danas da je dobra vest za Srbiju dogovor predsednika Srbije i Rusije o sklapanju trogodišnjeg ugovora za nabavku 2,2 milijarde kubika gasa po ceni od 310 do 408 dolara, u skladu sa naftnom formulom, za 1.000 kubika gasa.

“To je apsolutno dobra vest za Srbiju i taj ugovor će se vrlo brzo potpisati, pošto je ovo načelni sporazum dvojice predsednika”, rekao je Vlahović za K1 televiziju.

Istakao je da su ranije gasne aranžmane ugovarala preduzeća Srbijagas i Gasprom, ali da je kriza u Ukrajini donela drugačija pravila ponašanja, tako da je prvo postignut načelni dogovor na višem nivou.

“Za nas je dobar ishod da imamo obezbeđenih 2,2 milijarde kubika gasa, što kada ne rade Azotara, MSK Kikinda, pa i Zastava koja je veliki potrošač gasa, skoro u potpunosti pokriva potrebe Srbije”, kazao je Vlahović.

Dodaje da će Srbiji sa početkom rada gasnih elektrana i ovih postrojenja biti svakako potrebno dodatnih 800 miliona kubika gasa.

Vlahović napominje da smo i do sada dodatne količine gasa nabavljali na berzi po višim cenama.

Naveo je da će državni vrh i Srbjagas će u narednom periodu uložiti napore da obezbede i nedostajući 800 miliona kubika gasa po povoljnim uslovima.

“Prošle godine smo značaju količinu gasa trošili na rad panonskih elektrana upravo zbog nedostatka struje zbog situacije u EPS i nestručnog rukovođenja”, rekao je Vlahović.

Kaže da neće postojati potreba za dodatnim količinama gasa ako kapaciteti EPS-a, pre svega termo i hidro uz vetro-parkove, budu radili na nivou od pre nekoliko godina.

Vlahović ne očekuje da će Bugarska obustaviti gas Srbiji Balkanskim tokom ako ta zemlja ne postigne gasni aranžman sa Rusijom.

Takođe, Vlahović je rekao da ne očekuje veće poremećaje u snabdevanju i ceni nafte, tako da će se verovatno cena gasa i kretati za Srbiju između 300 i 400 dolara za 1.000 kubika gasa, kao i da je najverovatnije dogovorom između dvojice predsednika Srbije i Rusije postavljena donja i gornja granica u toj ceni, bez obzira na kretanje cene nafte i gasa.

Kada je reč o ceni struje, Vlahović je rekao da ona mora da ide na gore, jer usled porasta cene peleta i gasa, ljudi će se više zimi grejati na struju, pa će EPS biti pod velikim pritiskom i neće moći da obezbedi dovoljno struje.

Moraće struja onda da se uvozi po paprenim cenama, rekao je Vlahović i dodao da struja ne sme da bude socijalna kategorija jer je o

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com