MIHAJLOVIĆ: TREBA DA BUDEMO TRANZITNA ZEMLJA ZA PROTOK GASA (VIDEO)

MIHAJLOVIĆ: TREBA DA BUDEMO TRANZITNA ZEMLJA ZA PROTOK GASA (VIDEO)

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da je interkonekcija Srbije-Bugarska trenutno jedan od najvažnijih projekata u energetici jer Srbija želi da bude bezbednija država.

Kaže i da Srbija ima veoma važan strateški položaj, te da to moramo danas da vidimo kao prednost i da budemo tranzitna zemlja kad je reč o protoku gasa, kao što smo to u saobraćaju.

“Ali ne samo da budemo tranzitna zemlja, već da mi budemo bezbedniji, da imamo dovoljne količine energije, gasa, da ni jednog jedinog trenutka ne budemo u poziciji u kojima smo često bili, a to je da zavisimo od jednog pravca dotoka gasa ili od samo jednog dobavljača, bez obzira ko taj dobavljač bio”, kazala je ministarka koja je danas obišla radove na izgradnji glavne merno-regulacione stanice gasne interkonekcija Srbija-Bugarska, a to je deonica Niš-Dimitrovgrad.

Podsetila je da je u prethodnom periodu Srbija izgradila Balkanski tok, da ima dva pravca dotoka gasa, ali i dalje jednog dobavljača, te da je zbog toga izuzetno važna interkonekcija Srbija-Bugarska jer omogućuje da Srbija bude energetski bezbednija.

“Pokazalo se da je ovo moglo da se uradi i mnogo pre, ali bez obzira na to, važno je da ćemo mi od naredne godine imati mogućnost da kroz naš gasovod koji je kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih, imamo gas i od drugog dobavljača. Trenutno Srbija pregovara, između ostalog, i sa Azerbejdžanom. Projekat radimo zajedno sa EU, Ministarstvom finansija, Ministarstvo evropskih integracija, radimo ga strateški, kao jedan od najvažnijih projekata u zemlji”, kazala je Mihajlović.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izrazio je zadovoljstvo zbog početka izgradnje glavne merne regulacione stanice za međunarodni gasovod, navodeći da je gasovod za Pirot od izuzetnog značaja jer će omogućiti proširenje fabrike Mišselin, koja i dalje koristi ugalj.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić kazala je da će zahvaljujući gasovodu svim građanima gas biti dostupan, a pre svega privredi, te da istovremeno njegova upotreba znači očuvanje i zaštitu životne sredine.

Šef misije EU u Srbiji Emanule Žofre podsetio je da projekat finansira EU sa 50 miliona evra nepovratnih sredstava i 25 miliona evra iz zajmova.

“Ovaj projekat dovodi gas u Pirot, ali i podstiče diverzifikaciju izvora energije u Srbiji. Do kraja sledeće godine pomoći ćemo Srbiji da diverzifikuje izvore energije i da dovedemo gas do domaćinstava i privrede, što će učiniti ekonomiju Srbije jačom i otpornijom”, kazao je Žiofre.

Rekao je i da je “nakon napada Rusije na Ukrajinu došlo do promena na polju energenata”, da se Rusija pokazala kao nepouzdan snabdevač.

“To je realnost i mi moramo da preduzmemo mere i da diverzifikujemo izvore energije. EU stoji uz Srbiju i uz Zapadni Balkan u naporida da se izbori sa ovom situacijom. Pored ovog interkonektora između Srbije i Bugarske, podržaćemo izgradnju interkonektora i između Severne Makedonije i Srbije”, kazao je Žiofre.

Mihajlović: Struja mora da poskupi 15 do 20 odsto

Ministarka rudarstva i energetke Zorana Mihajlović izjavila je danas da struja mora poskupeti, te da je to stav ministarstva na čijem je čelu, ali i Fiskalnog saveta.

Međutim, predsednik Aleksandar Vučić je tokom direktnog prenosa sa press konferencije demantovao da će struja i gas poskupeti više od 10%.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com