TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo

MINI EPIDEMIJE KAO OPOMENA

U Srbiji je od 22. februara do sada registrovano 59 slučajeva malih boginja, pokazuju najnoviji podaci Instituta Batut. Od velikog kašlja obolelo je 1.237 ljudi od početka godine. Ovakve mini epidemije obično posluže kao opomena roditeljima da dovedu decu koja nisu uredno vakcinisana.

U niškom Domu zdravlja kažu da je primećeno blago povećanje broja vakcinisane dece i podsećaju da je vakcinacija jedna od najvećih tekovina u medicini koja je iskorenila mnoge opasne bolesti.

Mi redovno primamo sve vakcine, zbog obaveza i njenog zdravlja smo zakasnili malo sa MMR-om, ali sam apsolutno za vakcinaciju jer mnoge stvari mogu da se preveniraju, kaže mama Aleksandra Ilić koja je na vakcinaciju dovela svoju dvadesetomesečnu ćerkicu.

Za roditelje koji odlažu vakcinaciju svoje dece mini epidemije često posluže kao opomena. U niškom Domu zdravlja kažu da je u prethodnom periodu urađena revizija vakcinalnih kartona.

Pedijatri tokom Evropske nedelje imunizacije podsećaju da roditelji ne treba da se boje da vakcinišu svoju decu.

Uglavnom odlažu MMR vakcinu jer dobijaju pogrešne informacije iz neproverenih izvor, kaže pedijatar DZ Niš dr Vesna Tašković Milošević.

Tašković Milošević napominje da je obuhvat vakcinacije drugim vakcinama u Nišu veći. Osim redovnih vakcina, tu je i vakcina protiv HPV virusa koju, osim dece školskog uzrasta, odnedavno mogu da prime i studenti do 26 godina. Do sada je u Nišu vakcinu primilo 150 studenata, a svi termini za ovu nedelju su popunjeni.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com