kolonija-gradska-bastaDa li umetnost u Nišu ima perspektivu? Učenici koji su upisali srednju umetničku školu, to su uradili pre svega zbog ljubavi prema umetničkom izrazu i talenta. Planiraju dalje školovanje na akademiji, o perspektivama će tek razmišljati, a u međuvremenu, “peku” zanar I razvijaju dar koji im je priroda dala.

U Gradskoj bašti, pored cveća i rasadnog materijala stoje i slikarski štafelaji. Učenci Umetničke škole prenose na slikarsko platno sve što im se učini interesantnim.

Ne slika se na zadatu temu, već je dopušteno mladim slikarima da sami odaberu ono šta će preneti na platno.

Mislim da je ya svakog umetnika važna ta inicijalna inspiracija, kaže direktor Umetničke škole Olivera Mićunović Vlajković.

Ovo je dobro iskustvo za mlade umetnike, s obzirom na to da planiraju da nastave da se bave slikarstvom I umetnošću I nadalje.

Prvi test pred širom publikom, biće Izložba cveća, na kojoj će biti izloženi I njihovi radovi.

Nadam se da će ovo da preraste u tradiciju, ali ćemo za narednu godinu da osmislimo nešto drugo, da slikaju murale na primer, kaže Jasmina Stojanović iz JKP Medijana.

Izložba cveća održaće se u Galeriji savremene likovne umetnosti u Tvrđavi, od 10. do 13. oktobra i u Gradskoj bašti od 10. do 16. oktobra.