недеља, јул 21

MINISTAR VULIN U POSETI 72. BRIGADI ZA SPECIJALNE OPERACIJE

0
154

 Ministar Vulin: Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije su u stanju da savladavaju najteže prepreke i uvek su na raspolaganju svojoj zemlji

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike 72. brigade za specijalne operacije koji izvode obuku u veranju u rejonu Tare.

Reč je o najzahtevnijem delu obuke, tokom kojeg pripadnici bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ i bataljona za specijalne operacije „Sokolovi“, na planini Tari, izvode završni segment – obuku u slobodnom veranju veračkih grupa.

Ministar Vulin istakao je da svi pripadnici 72. brigade za specijalne operacije prolaze veoma zahtevnu i veoma složenu obuku.

– Danas se obučavaju u veranju, koriste opremu koja je nedavno nabavljena i koja je u samom svetskom vrhu. Svi naši pripadnici specijalnih brigada moraju da budu opremljeni baš kao i njihove kolege u najrazvijenijim vojskama. Ni jedan deo naše zemlje i ni jedna sposobnost naše vojske ne može da bude bez pažnje, bez zaštite i ne može da bude bez unapređenja – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, pripadnici 72. brigade za specijalne operacije su posebni ljudi.

– To su ljudi koji su u stanju da savladavaju najteže prepreke, koji su uvek na raspolaganju svojoj zemlji, koji su uvek tu za sve građane naše zemlje. Onoliko koliko ulažemo u vojsku, toliko možemo da kažemo da imamo slobodnu i sigurnu Srbiju – poručio je ministar Vulin.

Govoreći o obuci, glavni podoficir u 72. brigadi za specijalne operacije zastavnik Milisav Milosavljević, istakao je da danas deo pripadnika te jedinice realizuje obuku u veranju sa težištem na savlađivanju prostora i prepreka neprohodnog terena, na temu – slobodno veranje veračke grupe.

– Naša jediniica izvršava specijalne zadatke, i ovo je jedan od segmenata specifične obuke kada je reč o veranju. Sa pripadnicima jedinice, tokom 12 dana, realizovali smo kompletne sadržaje obuke u veranju i danas je završni deo ove obuke, gde ćemo da savladamo prostor, u trajanju od šest do osam sati, veranjem, odnosno spuštanjem, u teško prohodnom zemljištu – istakao je zastavnik Milosavljević.

Obilasku obuke prisustvovao je i komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan.

Leave a reply