TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Hronika VESTI

MINISTAR “ZGROŽEN” VRŠNJAČKIM NASILJEM U SUBOTICI

Ministar prosvete Branko Ružić izrazio je danas zgražavanje zbog nasilja u Subotici u kojem je zbog vršnjačkog nasilja dečak (13) ostao bez slezine.

“Mogu da izrazim zgražavanje nad nasiljem koje se dogodilo u Subotici, na žalost dešava se i u drugim sredinama, takođe i u Trsteniku”, rekao je Ružić novinarima pred početak skupa “Veliki ljudi od malih nogu” na kojem je predstavljen projekat inkluzivnog predškolskog vapistanja i obrazovanja koji se realizuje uz podršku Svetske banke i u partnerstvu Fondacije Novak Ðoković.

Ružić je rekao da Ministarstvo radi u konitinuitetu i da deo nadležnosti imaju i jedinice lokalne samouprave, gradska inspekcija, pokrajinska i republička.

Branko Ružić, ministar prosvete

“Očigledno da se nasilje odigralo u kratkom perodu. Dete koje je bilo predmet nasilja druge dece bilo je u strahu i nije momentalno reklo šta se desilo, samo da je palo. Hvala bogu da se sve završilo na dobar način u tim okolnostima”, rekao je Ružić.

Ministar je naveo da je opravdana srdžba i stav roditelja.

“Medicinska nega da smo u startu znail o čemu se radi bi nastupila i mnogo brže”, rekao je Ružić i dodao da je direktor škole postupio po svim protokolima.

Na temu dešavanja u Trsteniku i vinovnicima nasilja prema profesorki engleskog, ministar kaže da očekuje da vinovnici budu isklučeni iz škole.

“Svakako je potrebno da poštujemo zakonodavni okvir, pocedure i da shvatimo svi zajedno i mediji kojim se zahvajujem na alarmianju, i svi u društvu, da postoje procedure, da ne možemo donositi odluke preko noći da bi efikat bio onakav kakav je propisan pravilnicima, protokolima i zakonom”, rekao je Ružić.

Ministar je dodao da se utvrđuje nivo nasilja, verbalnog ili fizickog, i da se uključuju i drugi akteri, centri za socijani rad, MUP.

Svi smo na zajedničkom poslu, rekao je ministar.

Podsetio je da je disciplinska komisija dala predlog, a da nastavničko veće donosi odluku u skladu ne sa njegovim stavom već svakog zdravorazumskog javnog radnika.

“Intimno govoreći nadam se da su predložene najoštirije kazne – izbacivanje iz škole”, naveo je on.

Vazno je, kako kaže, apelovati na roditelje da shvate da je škola druga kuća za njihovu decu, ali i da se pozabave i prvom kućom i vaspitanjem koje daruju deci.

“Nije nam namera da se bavimo samo sankcijama, mnogo je učinjeno na polju prevencije, to je jedini put da se smanji nivo nasilja”, rekao je on.

Dodao je da je sa sindikatima dogovoreno da se naredne nedelje formira radna grupa, kako bi sve postojeće mehanizme upotrebili da utegnemo sistem i da se svi zajedno pozabavimo problemom nasilja.

“Važna je iskrenost u postupanju prema tim temama i da svi koji temu pokreću u durštvu imaju dobru volju i benevolentnost kako doći do rešenja”, rekao je Ružić.

Na pitanje vezano za zahtev o tome da nastavnici dobiju satus službenog liča, Ružić kaže da je Ministarstvo pravde pokrenulo još 2019. radnu grupu za različite profesije, pa i za nastavnike, koja je radila na iznalaženju rešenja efekata i benefita ukoliko bi nastavnici dobili status službenog lica.

“Čak i sami nastavnici i predstavnici sindikata na sastanku nisu bili uvereni da bi ta odgovornost, pre svega u krivično pravnom smislu, u smislu njihovog nepostupanja bila adekvatna želji koju žele da postignu”, rekao je on.

Ružić je naveo da su razmatrali drugu mogućnost po pitanju statusa, da se prema vinovnicima tih akata u slučaju nasilja primenuju sve odredbe krivičnog zakona, što, kako dodaje, i stoji u zakonu.

Verujem da ćemo na toj radnoj grupi razgovatrati i o tome šta je najadekvatnije rešenje, rekao je Ružić i podsetio da u Srbij postoji 1.800 srednjih i osnovnih škola, a u osnovnom i srednjem obrazovanju 750.000 dece.

Naravno da društvo koje je uspešno prebrodilo koronu, dojave o lažnim bombama stvara stresne situacije, ali one ne aboliraju počinioce nasilja, već zahtevaju mnogo jači pristup predagoga i psihologa, naveo je on.

“Škola ima sve mehanizme, zato je potrebno da se roditelji obraćaju školi, a ne medijima”, rekao je Ružić, a na podsećanje da se otac školi u Subotici obraćao godinama dodao da ne bi zalazio kako će ko u teškoj situaciji intimno odreagovati.

“Znamo zvaničan podatak da je dete koje je preživelo nasilje u Subotici da su mu u petom razredu bile polomljene naočare, inspektorka je izašla na teren, direktor je sve jasno izneo, postupa se po protokolima”, rekao je ministar.

Dodao je da želi da još jednom apeluje na roditelje da prijave školi, ako primete da ne reaguju i da se obrate nadležnim službama ministarstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com