MIRNO, ALI NAPETO: SRBI I DALJE NA BLOKADAMA NA SEVERU KOSOVA

MIRNO, ALI NAPETO: SRBI I DALJE NA BLOKADAMA NA SEVERU KOSOVA

Protekla noć je bila jedna od najdužih za Srbe u opštini Leposavić, ali napetost zbog najave iz Prištine da će barikade biti silom uklonjene, nije pokolebala veliki broj ljudi koji je celu noć proveo na otvorenom.

Jutro u Lešku i Ibarskoj Slatini protiče mirno, a barikada u Sočanici je sinoć dodatno ojačana duž magistralnog puta Leposavić – Kosovska Mitrovica, prenosi Kosovo onlajn.

Portal navodi da je mirno, ali napeto.

Meštani se smenjuju po grupama i jutros su jedni ušli u automobile da se ugreju i odmore, dok je istovremeno stigla nova grupa.

U pojedinim ulicama Leposavića sinoć je uočen džip Kfora, koji prati situaciju i povremeno je parkiran na različitim mestima.

Srbi na severu KiM protestuju zbog protivpravnog hapšenja Dejana Pantića na Jarinju u subotu popodne.

O njemu porodica od tada ne zna ništa.

Petković: Situacija dovedena do usijanja

Beograd, 8. decembra 2022.- Direktor Kancelarije za KiM Petar Petkovic govori na vanrednoj konferenciji za medije. FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Srbi na barikadama na severu KiM žele da sačuvaju mir, kao i da tako šalju vapaj međunarodnoj zajednici koja nikako da čuje šta se dešava na Kosovu i Metohiji.

Petković je za RTS rekao da su priče o mogućim napadima na Kfor i Euleks prištinska propaganda, kao i da bi to bio povod da se optuži srpski narod i da se još intenzivnije upadne na sever KiM.

Naveo je da je još jedna neprospavana noć za nama, pogotovu za Srbe koji su je proveli na barikadama.

“Relativno je mirno, ali situacija je napeta do tačke usijanja, pre svega zbog namere Aljbina Kurtija da se svojim oružanim akcijama, upadom kosovske policije, obračuna sa srpskim narodom na KiM”, naveo je Petković.

Ukazao je da smo mogli da čujemo saopštenja koja su došla i od Amerikanaca i od Engleza, u kojima kažu kako je hapšenje Dejana Pantića bio povod koji su Srbi iskoristili kako bi podigli barikade.

Petković je istakao da nije reč samo o tome i da nije samo hapšenje Dejana Pantića uzrok za barikade.

“Naravno i to, jer su uhapsili nevinog čoveka i drže ga ko zna gde i pritom ne znaju za šta ga drže, jer ni za šta nije kriv. Ali desetine je i desetine razloga poslednjih meseci i godina na koje Beograd i Srbi sa severa KiM upozoravaju. Reč je o kršenjima ljudskih prava Srba na KiM iz dana u dan”, naglasio je Petković.

Naveo je da je više od 136 incidenata u ovoj godini.

Petković je naglasio da Srbi na barikadama žele da sačuvaju mir, odbrane briselski proces i da tako šalju svoj vapaj međunarodnoj zajednici koja nikako da ih čuje šta se dešava na Kosovu i Metohiji i koja nikako da vidi da Kurtijevi policajci upadaju na sever.

Ukazao je da su najpre govorili da su to patrolni policajci sa lakim naoružanjem, ali da svakodnevno vidimo da su na severu ROSU jedinice, specijalci sa dugim cevima i oklopnim vozilima.

“Oni nemaju pravo da budu na severu KiM ni po jednom sporazumu, reč o kršenju svih sporazuma. Pa neka nam objasne i Amerikanci i Englezi i Evropljani i svi ostali – koji sporazum danas Aljbin Kurti poštuje, koji sporazum danas poštuje bilo ko na Zapadu i kada je reč o Povelji UN i Rezoluciji 1244 i Briselskom sporazumu i Vašingtonskom sporazumu”, dodao je Petković.

Istakao je da Priština ne poštuje nijedan od tih sporazuma.

Srbe čuju samo kad su na barikadama

Na pitanje da li su barikade jedini način mirnog protesta, Petković kaže da se čuje sa Srbima na severu KiM, kao i da su oni sami doneli odluku o postavljanju barikada.

“Oni na taj način izražavaju svoje demokratsko pravo na miran način, brane svoje pravo na opstanak na prostoru KiM, jer nikako drugačije niko nije želeo da čuje njihov glas. Na kraju krajeva, kome smetaju te barikade, čiju slobodu kretanja Srbi ugrožavaju ovim barikadama? Pa nema na severu KiM Albanaca koji prolaze tim putevima, pa da kažemo da su na taj način Srbi sprečili slobodu kretanja Albancima”, rekao je Petković.

Ukazao je da Srbi žele na taj način da pokažu da su poniženi, da svakog dana trpe institucionalno i svako drugo nasilje od Aljbina Kurtija.

Vanredno stanje i početak rata?

Odgovarajući na pitanje da li je ovo vanredno stanje na KiM i početak rata, Petković kaže da činimo sve da sačuvamo mir i stabilnost.

“Zbog toga i pozivamo i govorimo da je neophodno da se svi urazume, sve vreme i u komunikaciji sa Srbima, a i iz poruke predsednika Aleksandra Vučića, poručujemo i našem narodu na KiM da ne nasedaju na provokacije, jer imamo informacije iz obavešajnih izvora da je Priština planirala da sa nekim članovima kosovske policije, koji bi bili maskirani u civilu, i koji bi inscenirali napad na Kfor i Euleks, da onda to iskoriste i kažu kako su Srbi napali Kfor i Euleks”, objasnio je Petković.

Ukazao je da bi to bio povod da se optuži srpski narod i da se upadne još intenzivnije na sever KiM.

“Zato smo pojačali tu vrstu poruke i našem narodu na KiM da ne nasedaju na provokacije, da Kfor i Euleks moraju da se poštuju i da mi želimo njihovo prisustvo na severu KiM, jer su oni dužni da zaštite srpski narod, a ne da se bave pitanjem barikada”, istakao je Petković.

Obajsnio je da od trenutka kada su srpski policajci napustili institucije na severu KiM sve vreme govorimo da u tom bezbednosnom vakumu moraju da budu prisutni i Kfor i Euleks.

“Zašto bi Srbi napadali Kfor i Euleks? Reč je, naravno, o propagandi Aljbina Kurtija i Prištine, koju su odmah iskoristili i mnogi na Zapadu ne bi li sve vreme onda samo govorili o brakidama, a niko da govori zašto je do toga došlo, zašto se i dalje ne formira Zajednica srpskih optšina – to je ključno pitanje”, poručuje Petković.

Naveo je da je na Gazivode upala ROSU policija, kao i da je malteretirala portira. “Stavili mu pocepanu zastavu, uperili pušku u grudi i govorili mu da se izjasni i kaže u kojoj državi živi”, rekao je Petković.

Istakao je da je srpska zastava bila i da će ostati na Gazivodama.

“Mi ne želimo nikakve provokacije i nikakve incidente, sve vreme insistiramo na miru i stabilnosti – to je poruka i Srbima, to je poruka i međunarodnoj zajednici”, naglasio je Petković.

Petković Berbokovoj: Jesu li Nemci preuzeli komandu KFOR-a?

Govoreći o izjavi šefice nemačke diplomatije Analene Berbok, koja je rekla da je neprihvatljivo slanje srpskih snaga na KiM, Petković je postavio pitanje da li to znači da su Nemci preuzeli ulogu komandanta Kfora, koji je jedini ovlašćen da o tome govori.

“Predlog se upućuje komandantu Kfora u skladu sa Rezolucijom 1244, gde mi tražimo da u skladu sa tom Rezolucijom koja je na snazi se desi ono što tamo piše, a to je da dođe do povratka naših bezbednosnoh snaga do 1.000 njih na prostor KiM”, rekao je Petković.

Naveo je da će biti procenjivano i da će u dogledno vreme javnost biti obaveštena kada će Vlada i formalno uputiti taj zahtev.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com