ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 17.05.2008.- Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je danas, javila je Mitropolija crnogorsko-primorska. FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničko bolničkom centru Crne Gore, saopštila je Mitropolija.

Kako se navodi, on je preminuo u 8.20 sati, a o svim drugim detaljima u vezi sa sahranom mitropolita javnost će biti uskoro obaveštena.

„U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije“, navodi se na sajtu Mitropolije.

 

 

Carević proglasio 1. novembar Dan žalosti u Budvi

Predsednik Opštine Budva Marko Carević proglasio je nedelju 1. novembar za Dan žalosti u toj opštini povodom smrti mitropolita Amfilohija.

U odluci dostavljenoj medijima, Carević je naveo da se Dan žalosti obeležava isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine Budva, javnim ustanovama čiji je osnivač Opština, objektima mesnih zajednica i drugim ustanovama.

Elektronski i drugi mediji i organizatori javnih programa dužni su da svoje sadržaje prilagode Danu žalosti. Zabranjeno je emitovanje muzike, odnosno održavanje programa zabavnog sadržaja, navodi se u odluci.

Patrijarh Irinej :Ovo je jedan od najtužnijih dana

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da je srpski narod ostao bez jedne velike ličnosti.

„Ovo je jedan od najtužnijih dana za našu Crkvu. Veliki gubitak i velika žalost. Otišao je jedan dobar čovek i vrstan teolog. Nismo to očekivali, nadali smo se će sve biti dobro završeno. Neka mu Bog da večno blaženstvo. Lišeni smo velike ličnosti“, rekao je patrijarh Irinej za portal Nova.rs.

Vučić o smrti Amfilohija:Voleo bih da ta vest nije tačna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio jes saučešće patrijarhu SPC Irineju, srpskom narodu, posebno u Crnoj Gori zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da je upravo čuo vest o smrti mitropilita.

„Voleo bih da je vest netačna. Video sam da se u 8.20 upokojio. Sve se dalje nadam da ta vest nije tačna. Ako je tačna, izražavam saučešće patrijarhu i srpskom narodu“, rekao je on.