MKS IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE PUTINA

MKS IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE PUTINA

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Moskva je u više navrata negirala takve optužbe.

Peskov: Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda

Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda (MKS), nakon što je to telo izdalo nalog za hapšenje predsednika te zemlje Vladimira Putina, saopštio je danas Kremlj.

Kemlin spokesman Dmitry Peskov, left, and Kremlin aide Yury Ushakov attend the talks during Russian President Vladimir Putin and Syrian President Bashar Assad meeting at the Kremlin in Moscow, Russia, Wednesday, March 15, 2023. (Vladimir Gerdo, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija smatra odluke tog suda ”ništavnim i nevažećim”, kao i da su pitanja koja sud postavlja ”nečuvena i neprihvatljiva”.

Upitan da li se Putin sada plaši putovanja u zemlje koje priznaju nadležnost MKS, Peskov je rekao da ”nema šta da doda na tu temu”.

Ranije danas Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

MKS je u saopštenju naveo da je Putin ”navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Ruskoj Federaciji”.

MKS je takođe izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

Ona je ocenila da je nalog za njeno hapšenje ”deo konteksta situacije u Ukrajini”, i istakla da je spremna da nastavi sa svojim radom.

Lvova-Belova: Nalog je u kontekstu situacije u Ukrajini, nastavljam sa radom

Pretpretresno veće MKS, je osim za hapšenje Vladimira Putina izdao nalog i za hapšenje ruske komesarke za prava dece Marije Lvove-Belove u vezi sa ”nelegalnim prebacivanjem dece” iz Ukrajine.

Lvova-Belova ocenila je da je nalog za njeno hapšenje ”deo konteksta situacije u Ukrajini”, i navela da je spremna da nastavi sa svojim radom.

”Sjajno je što međunarodna zajednica ceni rad na pomoći deci naše zemlje, što ih ne ostavljamo u ratnim zonama, što ih izvodimo, što im stvaramo dobre uslove, što ih okružujemo ljubavlju. Pitam se šta je sledeće. Nastavljamo da radimo”, rekla je Lvova-Belova, prenosi RIA.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com