недеља, јул 14

MLADI BEŽE OD ZANATA: DA LI SE GASE ZANATSKE RADNJE? (VIDEO)

0
28

Budućnost zanatskih radnji u Srbiji je neizvesna, jer nema dovoljno mladih zanatlija, potvrđuje i izveštaj Nacionalne službe za zapošljavanje iz juna prema kome su na evidenciji nezaposlenih bila, na primer, samo 22 stakloresca i 23 tašnera i to svi stariji od 30 godina. Obućara ima nešto više, čak 504, ali je samo 25 mlađih od 30 godina, a krojača na Birou 773, od kojih 143 mladih.

Beogradski tašner Zoran Matić je rekao Tanjugu da posla ima, da je potražnja čak i veća poslednjih godina, ali da radnika nema. Dodaje da je pokušavao da pronađe i zainteresuje mlade za ovaj posao koji je, kako kaže, kreativan i obuhvata ne samo popravku već i izradu predmeta od kože, od tašni do kaiševa.

„Mladi beže od zanata. Uglavnom se školuju za menadžerske poslove, zanatlija nema. Dakle, posla ima, ali nema ko da radi“, rekao je Matić.

On je dodao da radnja postoji od 1970. godine i da do danas nikada nije prestajala da radi, ali da je njena budućnost neizvesna od onog trenutka kada reši da ode u penziju.

Na ulaznim vratima krojačke radnje čiji je vlasnik majstor Trajan Maksimovski stoji obaveštenje da se „radnja zatvara zbog odlaska u penziju“.

Na ulaznim vratima krojačke radnje Trajana Maksimovskog stoji obaveštenje da se „radnja zatvara zbog odlaska u penziju“.

„Gotovo je, penzija je tu, naslednika nemam, ovo više niko neće da radi, mladi neće ovo da rade, ne vole iglu“, rekao je Maksimović. Takođe, kaže da posla ima, ali da nema ni radnika, niti učenika.

Maksimovski dodaje da kada krojač odelo napravi ručno ono traje godinama, da taj kvalitet „nema zamenu“, ali da on više ne može da radi. Dadaje da je pokušavao da nađe učenike i radnike, ali da u tome nije uspeo.

Mladi očigledno nisu zainteresovani da završavaju zanatske škole i obavljaju tu vrstu poslova, kažu u NSZ za Tanjug.

„NSZ da bi odgvorila na ove potrebe poslodavaca sprovodi različite mere aktvine politike zapošljavanja. To su prekvalifikacije, zatim obuke na zahtev poslodavca, a takođe imamo i meru sticanja praktičnih znanja kao finansijski podsticaj i podrška poslodavcima da zaposle i osposobe nezaposlena lica koja nemaju adekvatna znanja i veštine za obavljanje konkretnih poslova. To mogu biti lica iz kategorije nekvalifikovanih lica i lica koja imaju završenu srednju školu, ali su dugoročno nezaposlena, odnosno na evidenciji duže od 12 meseci“, kažu u NSZ.

U izveštaju koji je NSZ dostavio Tanjugu navodi se da je ovaj javni poziv imao najbolju realizaciju na području Leskovca, Niša, Kragujevca i Jagodine. Pozivaju poslodavce da konkurišu na ovaj i druge javne pozive koji su i dalje otvoreni.

 

Leave a reply