недеља, јул 14

MLADI ZA BEZBEDNE MLADE U VANREDNIM SITUACIJAMA (VIDEO)

0
32

Većina mladih Nišlija ne zna kako treba reagovati u slučaju požara, poplave kao i u drugim katastrofama, pokazuju poslednja istraživanja civilnog društva. Šta mogu sami da učine dok ne stigne pomoć, i tako spasu svoj i tuđe živote – uče na radionicama „Mladi za bezbedne mlade u vanrednim situacijama“. Do sada, edukaciju o značaju civilne zaštite prošli su mladi iz deset niških škola.

Teodora Dimitrijević je budući tehničar za zaštitu od požara. Ona uči u Pravno poslovnoj školi Niš kako treba reagovati u vanrednim situacijama koje su izazvane prirodnim nepogodama.

Uniforma me je uvek privlčila i učimo o zaštiti požara i to je veoma zanimljivo”, kaže Teodora.

Međutim, većina mladih u Nišu nije imala iskustva u vanrednim situacijama, a nisu ni sigurni kako bi reagovali prilikom požara, poplave kao i u drugim katastrofama, pokazuju poslednja istraživanja civilnog društva.

Mislim da je neophodno da bude više edukacija za mlade”, smatraju srednjoškolci.

Grad Niš u saradnji sa službama koje se bave bezbednošću i spasavanjem pruža podršku školama, fakultetima i organizacijama kako bi se probudila svest o značaju informisanosti mladih u delovanju u vanrednim situacijama.

U poslednje dve godine Vatrogasni savez je obnovljen i formirana su četiri dobrovoljna vatrogasna društva i danas više od 80 ljudi iz sektora civilne zaštite može da deluje u vanrednim situacijama”, kaže Nenad Stanković, gradski većnik resorno zadužen za oblast vanrednih situacija

Grad za narednu godinu u budžetu za vanredne situacije planira da izdvoji 360 miliona dinara, a jedan deo novca biće opredeljen i za stimalaciju razvoja civilne zaštite.


Leave a reply