MLEKA NA RAFOVIMA IMA, ALI MNOGO VIŠE KOŠTA (VIDEO)

MLEKA NA RAFOVIMA IMA, ALI MNOGO VIŠE KOŠTA (VIDEO)

Da li je mleko postalo luksuz? U septembru su rafovi sa mlekom bili poluprazni, a poslednjih dana ga nekad i negde ima, a nekad i negde – ni za lek!

Često se desi da ima uvoznog, ali ne i domaćeg! U svakom slučaju, cena je veća nego li u Nemačkoj, pa je uvozno čak i jeftinije!

Prošle godine u ovo vreme litar mleka koštao je oko 80 dinara, a sad se ne može kupiti ispod 120 dinara.

Proizvođači kažu da im ga plaćaju po 45 dinara po litru. Država kvartalno još dodaje po 15 dinara po litru premije. Ali kad mleko doće do potrošača, ono je 100 odsto skuplje!

Ekonomisti kažu da se kraj poskupljenjima i ne nazire.

To je ukratko odgovor na pitanje koje sve muči: Ima li kraja nestašicama i poskupljenjima?

Prvo je bio šećer, a onda mleko. Prvo ga nije bilo na rafovima, a sada kada ga konačno ima, građanima se ne mili da ga kupe, jer se cena jednog litra kreće između 120 i 200 dinara.

U niškoj mlekari Milk house kažu da je situacija sa mlekom stabilna i da oni problema u nabavci sirovina nisu imali.

U ovoj mlekari se dnevno proizvede između 65 i 70 hiljada litara mleka. Mleko se otkupljuje u Nišu i okolini, a otkupna cena je takođe povećana. Trenutno se kreće od 50 do 65 dinara što zavisi od količine i kvaliteta mleka.

Ako se to poredi sa otkupnom cenom od pre godinu i po dana, to je povećanje za skoro 100 odsto, kaže Milošević.

Mleko nije jedino što je poskupelo. Ekonomisti kažu da je trenutno prisutan opšti rast cena, inflacija, koja je prema poslednjim podacima oko 13 procenata sa tendencijom daljeg rasta. Najava da će se cene stabilizovati u ovom trenutku nema.

Dodaju da se u ovim uslovima država javlja kao regulator cena koja svojim uredbama na kratko, ograničeno vreme drži cene osnovnih životnih namirnica na realnom nivou. Ali, i efekat tih mera je ograničen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com