MOSKVA: RUSI KONTROLIŠU 97% DONBASA

MOSKVA: RUSI KONTROLIŠU 97% DONBASA

Sto četvrti dan rata u Ukrajini. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tvrdi da je veći deo samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk pod ruskom kontrolom.

Ukrajinci optužuju da ruska vojska neselektivno bombarduje i primenjuje taktiku spržene zemlje. Tvrde da je ponovo granatiran i Harkov. Ambasador Rusije napustio je sednicu Saveta bezbednosti UN tokom oštrog govora predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela. Ruska misija u UN odbacila je Mišelove optužbe.

Ruska Državna duma usvojila je dva zakona kojima se ukida jurisdikcija Evropskog suda za ljudska prava na teritoriji Rusije.  

Oružane snage Belorusije počele su seriju manevara kojima se uvežbava borbena gotovost u uslovima prelaska iz mirnodopskog u ratno stanje.  Ihor Terehov, gradonačelnik Harkova kaže da je raketnom napadu na grad poginula jedna i ranjene još tri osobe. Rusija “ne ostavlja Harkov na miru i stalno drži ljude u strahu”, dodao je Terehov. Naglasio je da to uključuje gradove Svjatogorsk i Krasnij Liman, kao i još 15 naseljenih mesta, prenosi Tas.

Turska blisko sarađuje sa Rusijom i Ukrajinom kako bi se postigao dogovor o planu za ponovno pokretanje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka, čak i u okolnostima dok još traju sukobi širom zemlje, saopštio je turski ministar odbrane Hulusi Akar. Međutim, Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, kaže da još ne postoji jasan vremenski okvir za nastavak izvoza žitarica iz Odese, jer bi Ukrajina prvo trebalo da očisti od mina sve prilaze morskim lukama.

“GASPROM”: NASTAVLJAMO ISPORUKU GASA PREKO UKRAJINE

Kompanija “Gasprom” saopštila je da nastavlja isporuku gasa preko Ukrajine, preneo je Rojters. Kako se navodi, današnja isporuka iznosi 40,9 miliona kubnih metara gasa preko Sudže, što je nešto više u odnosu na juče, kada je isporučeno 40,1 milion kubni metar.