субота, јул 20

Može li starost da bude bez straha? Najstariju ženu iz Sigurne kuće zlostavljao sin…

0
50

Najstarija korisnica Sigurne kuće u Nišu imala je 74 godine. Bila je žrtva nasilja svog sina. Ona je među retkim starijim osobama koja je to nasilje prijavila. Uglavnom stari nasilje trpe i to je, kako kažu stručnjaci, najbolje čuvana porodična tajna.

“Starost bez straha” naziv je tribine koja je održana u Sigurnoj u Nišu, u saradnji sa Kolom srpskih sestara. Na taj način obeležen je 15. jun Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima.

„Najstarija korisnica Sigurne kuće u Nišu imala je 74 godine i ona je trpela nasilje od strane sina. Imali smo zaista jako teške situacije koje se odnose na nasilje nad starima. Smatram da ne postoji teže nasilje, nego što je nasilje nad starima, gde nasilje vrši sin ili ćerka kojima je ta stara osoba posvetila čitav život“, rekla je direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić.

O tome stari retko pričaju, strahujući da će se situacija još više iskomplikovati. Zato je veoma važno da se prepoznaju znakovi kod starih osoba koje trpe neki oblik zapostavljanja i zanemarivanja.

„Vide se podlivi, modrice, nekada čak i frakture, pa i tragovi zavoja oko gležnjeva od vezivanja kako ne bi napustili prostoriju“, izjavila je neuropsihijatar prof. dr Stojanka Arsić.

Za stare, zlostavljane ljude, možda i veću traumu predstavlja psihološko-emocionalno nasilje, koje se realizuje tako što se osoba nipodaštava, vređa, psuje, obespravljena je u svakom pogledu.

Leave a reply