Mutna voda ili ribolovačke priče?

Mutna voda ili ribolovačke priče?

Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

Šta se krije iza otvorenog pisma koje je deo niških ribolovaca uputio svim nadležnim službama i medijima? Dok oni tvrde da se na konkursu za upravljanje područjem favorizuje “Južna Morava dva DOO”, direktor te firme tvrdi da je reč o ličnom obračunu i tendencioznim navodima.

Konkurs za odabir firme koja će upravljati ribarskim područjem “Južna morava II” još nije završen, a deo niških ribolovaca ga osporava. Oni zameraju da je prednost data firmi “Južna Morava dva DOO”, čiji je zakonski zastupnik Nikola Kumanović bio odgovoran i u preduzeću koje je ranije upravljalo ovim područjem i napravilo poreski dug od 45 miliona dinara. Za ovo ga krivi i manjinski suvlasnik Južne Morave DOO Časlav Spasić.

Preregistrovao je firmu i nastavio nesmetano da radi sa novom firmom. Firma je sličnog naziva, odgovorno lice i u staroj i u novoj je isto i čak se nalazi i na istoj adresi, ali to niko iz Poreske uprave nije do sada povezao, tvrdi Časlav Spasić.

Međutim, Kumanović je u telefonskoj izjavi za Zonu plus negirao da je bio odgovorno lice u „Z.O.S.R. Južna Morava II”. Kako kaže, on je bio upravnik ribarskog područja, a odluke su donosili upravni odbor i skupština. Takođe objašnjava da je reč o porezu na ribolovačke dozvole za period od 2005. do 2009. godine, kada kao sportska, neprofitna organizacija, nisu ni bili u obavezi da plaćaju porez.

A za prozivke baš u trenutku kada se završava novi konkurs kaže da su tendenciozne. Takođe, Kumanović navodi da je reč o ličnom obračunu i da je Spasić pre nekoliko godina proglašen tehnološkim viškom kao i da mu se sudi po krivičnoj prijavi za pretnju upućenu Kumanoviću.

Spasić tvrdi da nije reč ni o kakvom ličnom sukobu, već da iznosi samo činjenice.

A Nije samo Spasić nezadovoljan.

Treba da ih pitate kada su zadnji put poribljavali reke. Ako ima sposobniji od njih, treba im pružiti šansu, kaže ribolovac Dragan Vučković.

Od ministarstva poljoprivrede za sada bez odgovora na pitanje da li se Kumanović, kao što tvrdi Spasić, obavezao da ipak plati taj poreski dug i da li iko ikog favorizuje. U priču se uplela i nova teritorijalna raspodela, po kojoj je upravljanje Bovanskim jezerom oduzeto Nišu i pripojeno Zaječaru. Dok Spasić i za to sumnjiči spregu Kumanovića i nadležnih u Ministarstvu, sam Kumanović kaže da je prosto došlo do izmene granica vodotokova.