"Muzeji Srbije – deset dana od 10 do 10"

MUZEJ (2)Svi oni koji vole istoriju, arheologiju i kulturnu baštinu, imaće šansu da 10 dana besplatno posećuju muzejske postavke.

Đaci OŠ “Radoje Domanović” u Nišu bili su prvi posetioci manifestcije “Muzeji Srbije – deset dana od deset do deset” . Umesto u učionici, čas istorije imali su u Arheološkoj sali Muzeja. Kažu da kroz ovakav vid nastave mnogo više nauče.

Pored Arheološke sale, u narednih 10 dana svoja vrata od 10 ujutru do 10h uveče otvaraju i Ćele kula, Logor na Crvenom Krstu i Sinagoga. Samo u subotu 21. maja, kada se proslavlja 12. Evropska noć muzeja, svi objekti rade od 14 sati do jedan sat iza ponoći.

Cilj je da se blago koje čuvamo u našim depoima približi građanima, da ih motivišemo da vide sve ono što je i njihovo nasleđe, kaže direktor Narodnog muzeja Slaviša Popović.

Poseta svim objektima muzeja u narednom periodu će biti besplatna, pa oni koji dugo nisu bili mogu da iskoriste priliku. Ulaznice plaćaju samo turističke agencije sa organizovanim grupama domaćih i inostranih turista.

Inače, u sklopu manifestacije 17. i 18. maja u Oficirskom domu biće održan i kratak festival Etnološkog filma.