Na Južnoj Moravi najviši stepen pripravnosti

Na Južnoj Moravi najviši stepen pripravnosti

POPLAVA MORAVANoćas se u južnim i jugoistočnim predelima očekuje od 20 do 30 mm kiše, a sutra oko 20 mm kiše za 12 h.Najkritičnije će biti područje toka Južne Morave – od Preševa, Vranja, Bosilegrada, preko Niša, i Aleksinca, Kruševca…

Zbog najavljenih oblinih kiša tokom noći i sutra, posebno na područjima oko Južne Morave, naređena je puna pripravnost pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije u narednih 48 sati.

Načelnik Sektora Predrag Marić kaže da su upozoreni svi lokalni štabovi za vanredne situacije, a u stalnom su kontaktu sa preduzećem “Srbija vode”, Republičkim hidrometeorološkim zavodima i drugim nadležnim organima.

Direktor Vodoprivrednog centra Morava u Nišu Dragoljub Miljojković kaže za Zonu plus da svi koji će, u slučaju potrebe, braniti Južnu Moravu, novi poplavni talas dočekuju spremni.

Ukoliko padavine budu veće od predviđenih “ne mogu se isključiti mogućnosti bujičnih poplava na ostalim manjim vodotokovima”.

Vodostaji u porastu narednih dana

Meteorolozi upozoravaju da će se na donjem toku Južne Morave kod Mojsinja vodostaj narednih dana kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava. Na gornjem toku Južne Morave sa pritokama, na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, Kolubari, Tamnavi, Ubu, Lјigu, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će tokom ponedeljka i utorka dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava.