Na NU oko 3.100 budžetskih mesta

UPISI ove godine Niški univerzitet će upisati oko 3100 studenata na budžetu. Tražili su više, ali je ministartsvo prosvete donelo odluku da se kvota ne menja. Ipak promena ima, kaže rektor Univerziteta Dragan Antić.

Jedina promena u odnosu na lani jeste ta što će Pravni fakultet, na svoj zahtev upisati 30 studenata manje, ali je taj broj budžetskih mesta prebačen Prirodno matematičkom fakultetu, kaže Antić.

Što se broja samofinansirajućih studenata tiče i on se neće menjati u odnosu na prošlu godinu.

Broj je doredjen Odlukom senata, na bazi dozvola za rad, koje naši fakulteti imaju, dodaje Antić.

I školarine ostaju iste kao lane, kažu na Univerzitetu. Cene forimiraju sami fakulteti, pa je najskuplje studiranje na Medicinskom i Fakultetu umetnosti, 120.000 dinara, dok najnižu školarinu naplaćuju Mašinski i Tehnološki fakultet 45.000 dinara.

Ove godine će u Nišu biti i nekih novih smerova.

Na Filozofskom imamo francuski jezik i u proceduri je formiranje studentskog programa za nemački jezik, zatim na Fakultetu umetnosti studijski program ili modul koji se zove udaraljke, dodaje Antić.

Kalendarom upisa ministarstva prosvete predvidjeno je da upisne aktivnosti krenu 22. Juna, a da budu završene 14. Jula. U tom roku, svaki od 13 fakulteta Niškog univerziteta sam će odrediti termine za prijavu polaganja prijemnog ispita, prijemni i na kraju upis na fakultet.

https://youtu.be/c2e2eIoEGiI