Na poslednjem Bazaru zdravlja pregledano stotinak Nišlija

Na poslednjem Bazaru zdravlja pregledano stotinak Nišlija

BAZAR ZDRAVLJA U MEDIJANIBazar zdravlja koji je Dom zdravlja organizovao u opštini Medijana – poslednji je za ovu godinu. Nišlije su na Bulevaru Nemanjića u pauzi od šetnje ili kupovine mogle da izmere šećer i krvni pritisak, pregledaju mladeže i prijave se za odvikavanje od pušenja. Tokom pet Bazara zdravlja pregledano je oko 500 građana.

Kafa ili šetnja u parku Svetog Save u Nišu, i dodajte tome pregled kod lekara. To su omogućili lekari Doma zdravlja, koji su na poslednjem ovogodišnjem Bazaru zdravlja pregledali oko 100-ak Nišlija.
Osim uobičajene kontrole građani su mogli da pregledaju mladeže, prijave se za nov program odvikavanja od pušenja 21. septembra. Za žene važna lekcija samorpegleda dojki.

Kada se sumiraju rezultati oko 500 pregledanih građana tokom 5 Bazara zdravlja, izdvajaju se i najčešći zdravstveni problemi.

“Visok krvni pritisak, koji se javlja kod 50% starijih od 50 godina, ali i šećerna bolest, gde se već može govoriti o epidemijskom karakteru”, kaže dr Radovan Mihajlović

Predsednik opštine Medijana, koji je i sam, kako kaže, posetio punkt dermatologa, kaže da je odaziv građana od jutra bio veliki. To znači da ima potrebe da pojačanjem.

“Pokušaćemo da organizujemo više ovakvih akcija tokom sezone, a čim sredimo Mesne kancelarije na teritoriji opštine, planiramo da počnemo sa tribinama zdravlja”, kaže predsednik opštine Medijana Zoran Stojanović

Bazar zdravlja niški Dom zdravlja organizuje već 7 godina, od prve subote u maju maja, do prve subote u septembru.