TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti VESTI

NA SEVERU KIM MIRNO, NASTAVLJENI PROTESTI

Mirno je danas na severu Kosova i Metohije, danima posle nasilnog ulaska specijalne policije takozvanog Kosova u opštinske zgrade u Zvečanu, Laposaviću i Zubinom Potoku i posle sukoba pripadnika Kfora i građana koji su mirno protestovali.

Građani i zaposleni u Privremenom organu i opštini Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji ispred opštinskih zgrada dežuraju i noću, traže da se specijalci povuku sa severa KiM, da novoizabrani albanski gradonačelnici na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u zgrade opština, a da se na slobodu puste Radoš Petrović i Dušan Obrenović, uhapšeni pre izbijanja sukoba između pripadnika Kfora i građana, 29. maja.

Osim što zaposleni u lokalnim samoupravama zahtevaju da im se omogući povratak na radna mesta, isti zahtev su uputili i zaposleni u osnovnoj i srednjoj školi u Zvečanu.

Tamo su pripadnici Kfora razvukli bodljikavu žicu uz samu kapiju osnovne škole, onemogućivši tako i pristup srednjoj školi, koja se nalazi u istoj zgradi gde je i opština.

Kfor i dalje obezbeđuje pripadnike policije i specijalne policije takozvanog Kosova, koji se nalaze u opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a u Zvečanu i najvažnije raskrsnice i prilaze gradu, što je zahtev Srpske liste i tamošnjih meštana.

Evropska unija i zemlje Kvinte su pozvale na deeskalaciju situacije, osudivši prethodno vladu u Prištini za nasilno dovođenje albanskih gradonačelnika u većinski srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

Vučić posetio Dragišu Galjka, ranjenog Srbina sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je u Urgentnom centru Dragišu Galjka kojeg je kosovska policija teško ranila tokom nereda na severu Kosova i Metohije.

Vučić je Galjku poželeo dobro zdravlje i slobodu.

“Dragiša Galjak, Srbin kojeg je teško ranila Kurtijeva policija, uspešno se oporavlja. Poželeo sam mu dobro zdravlje i ono za šta se Dragiša borio celog života, slobodu!”, napisao je Vučić na Instagramu.

EU: Hitno vratiti mir severu KiM, u protivnom biće negativnih posledica

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilne akte protiv građana, trupa Kfora, organa za sprovođenje zakona i medija na severu Kosova i Metohije. Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti, navedeno je u saopštenju koje je u ime 27 zemalja članica izdao visoki predstavnik Žozep Borelj.

Iz Evropske unije ističu da stoje iza misije Kfora i Euleksa u ispunjavanju njihovih mandata.

saopštenju koje je potpisao Žozep Borelj pozivaju se Beograd i Priština “da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija”.

Ističu da hitno treba vratiti mir. “Evropska unija je spremna da sprovede odlučne mere. Neuspeh deeskalacije tenzija dovešće do negativnih posledica”, istaknuto je u saopštenju.

Naglašavaju da očekuju da Priština odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije.

“Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati na potpuno inkluzivan način. Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima”, piše u saopštenju.

Iz Unije izražavaju zabrinutost i zbog podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije.

Brisel traži da se obe strane ponašaju odgovorno. “Očekujemo da se  odmah  angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane i otvara put za sprovođenje Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa. To uključuje i početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova”, navedeno je u saopštenju Evropske unije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com