TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura Udarne VESTI

NADEŽDA PETROVIĆ – INSPIRACIJA UMETNICIMA

Tradicionalna izložba “Niški crtež” Galerije savremene likovne umetnosti Niš ovoga puta je u znaku obeležavanja 150 godina od rođenja čuvene slikarke Nadežde Petrović. Stoga nosi simboličan naziv “Nadeždinim putem”. U Oficirskom domu u Nišu predstavljeni su radovi 52 umetnika iz Srbije. Izložba traje do 27. januara.

Čuvena slikarka Nadežda Petrović i danas je inspiracija mnogima, naročito umetnicima. Zato nije iznenađenje što se njen lik nađe na radovima brojnih slikara. 

 

Moram da priznam da kada sam video da će ova izloža biti posvećena Nadeždi Petrović, ja sam uz vidno uzbuđenje za relativno kratko vreme uspeo da se snađem i primoram sebe da na iskren način, kao da se suočavam s nekim brdom ili nekom krošnjom, odradim ovaj rad. Bio sam čak i zadovoljan, kaže jedan od autora Đuro Radonjić. 

 

Mislim da je Nadežda uvek inspirativna, možda danas još više. Pogotovo osvetljena doskorašnjom izložbom u Paviljonu. Bačen je novi akcenat na njen lik i delo. Ima dosta toga što od nje može da se preuzme, ne samo što se tiče njenog slikarskog dela, nego i odnosa prema životu, kaže još jedan autor Nikola Marković. 

 

Autori imaju različite lične pristupe koje definišu razrađenom crtačkom semantikom, poštujući vlastiti umetnički integritet i likovni izraz, kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš.

Neki od umetnika su se koncentrisali na karakterne osobine ličnosti Nadežde Petrović, citirajući njenu čuvenu portretnu fotografiju iz 1909. godine. Neki umetnici kroz simbole i metafore govore o Nadeždi, drugi se pozivaju na njen opus, bilo da parafraziraju njena čuvena dela, bilo da pokazuju žanrovsku bliskost sa njom. Prililčna grupa umetnika sintetiše figurativnu predstavu Nadežde Petrović ili kao studentkinje umetnosti ili kao ratne bolničarke, kaže umetnički direktor GSLU Niš Milica Todorović. 

 

Niški crtež” je tradicionalna izložba koja se održava više od dve decenije i deo je redovnog programa Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com