Najsavremenija laboratorija na fakultetu zaštite na radu-dar Rusije

Najsavremenija laboratorija na fakultetu zaštite na radu-dar Rusije

laboratorijaZaštitna odela, lutke za učenje reanimacije, indikatori opasnih isparenja, uređaji za merenje kontaminiranosti. To je samo deo najsavremenije opreme potrebno za reagovanje u vanrednim situacijama koju je istoimeni rusko srpski centar donirao Fakultetu zaštite na radu. Ruski operativci spremni su i da pomognu studentima da se usavršavaju u ovoj oblasti.

Biće nam drago da pomognemo i vaše mlade ljude naučimo svemu šta znamo, kaže kodirektor Rusko srpskog humanitarnog centra Viktor Safjanov.

Najsavremenija oprema i nastavni centar koristiće fakultetu u edukaciji studenata na master studijama, ali i naredne godine kada bude otvoren novi studijski program. Ukoliko dobije zeleno svetlo, studijski program civilne zaštite i vanrednih situacija brucoši bi mogi da upišu već naredne školske godine, a njegov rad bio bi organizovan uz stručnu pomoć predavača sa Kriminalističko-policijske akademije i Fakulteta bezbednosti iz Beograda, niškog Elektronskog fakulteta i Univerziteta iz Sankt Peterburaga.

Ovakvu opremu nema ni jedan niški fakultet, i ne samo fakultet, kaže gradski većnik Žarko Ranković. Nemaju je ni profesionalci koji su obučeni za reagovanje u vanrednim situacijama.

Rusko-srpski humanitarni centar otvoren je 25. aprila 2012. godine. Namenjen je za brzo regovanje kod požara, prirodnih katastrofa i tehnoloških havarija. Pored Srbije spasioci iz ovog centra pokrivaju i područje celog regiona od Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.[mom_video type=”youtube” id=”ViFGTkGyOzY”]