NAJVAŽNIJE SPREČITI ŠIRENJA VIRUSA!

BOLEST GOVEDA SIRENJE.mpg_snapshot_02.07_[2016.06.12_20.42.02]Zarazna bolest goveda, tzv.”kvrgava koža” nije opasna po ljude, ali bi mogla da napravi veliku ekonomsku štetu zbog uništavanja zaraženih životinja i restriktivnog izvoza mesa i mleka. Zato je najvažnije zaustaviti njeno širenje. Bolest se u Srbiji prvi put pojavila prošle nedelje u Bujanovcu I Bosilegradu, gde je odmah uništeno 25 krava. Vlada Srbije formirala je Operativni štab kako bi se sprečilo dalje širenje I bolest iskorenila, a nadležne institucije su potpuno spremne, kaže savetnik predsednika Vlade Srbije i predsednik tog štaba Dragan Glamočić. Naglašava da je pojava ove bolesti očekivana, pre svega kao posledica klimatskih promena I da nije mogla biti sprečena.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, proglasilo je teritorije opština Bujanovac i Bosilegrad zaraženim područijima, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga ugroženim područjem od zarazne bolesti nodularni dermatitis. A ovoj porodici je odmah isplaćena Iz budžeta Republike Srbije, isplaćena je naknada štete u realnom iznosu u roku od dva dana od podnošenja odštetnog zahteva.

Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi. Stručnjaci kažu da nije opasno ni konzumiranje mleka i mesa. Nodularni dermatitis je virusno oboljenje isključivo goveda. Endemski je prisutno u Africi i Srednjem istoku. Odatle se 2013. godine proširilo na Tursku, prošle godine na Grčku, a početkom ove godine i na Bugarsku i Makedoniju. Virus se prenosi mehaničkim putem, preko insekata (krpelja, komaraca, muva) i kretanjem/transportom zaraženih životinja i prenosilaca (tzv. vektora). Zato je ključno sprečiti dalje širenje

Ključne mere za suzbijanje bolesti su rana identifikacija, zabrana kretanja, sprečavanje ilegalnog transporta životinja i uništavanje zaraženih goveda. Za sprečavanje daljeg širenja virusa, Vlada Srbije koristiće pomoć EU u vidu stručne pomoći, isporuke dijagnostičkih sredstava i vakcina Mere se sprovode u skladu sa standardima i preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane i Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE). Zemlje u okruženju već su zabranile uvoz žive stoke iz Srbije.