TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti VESTI Zdravstvo

NAJVIŠE SKRININGA NA DEPRESIJU I DIJABETES

Oko 300.000 preventivnih pregleda, najviše na depresiju i dijabetes, prošle godine urađeno je tokom prethodne godine u niškom Domu zdravlja. Skrininzi se nastavljaju i ove godine.

Dom zdravlja Niš je tokom 2023. godine pružio šest miliona i 600 zdravstvenih usluga, od toga 300.000 preventivnih. Najviše je bilo skrininga na depresiju – skoro 16 i po hiljada, zatim na dijabetes tip 2 – oko 11.500.

 

Najviše je bilo skrininga na depresiju zato što se skrining na depresiju radi sa starosnom populacijom od 18. godine pa naviše. Širok je krug ljudi. Skrinig na depresiju radi se svake godine – jednom u godinu dana. Kad uporedimo skrining na rak debelog creva, ograničeno je starosno doba od 50 do 74 godine i radi se jednom u dve godine.Tako je i sa skriningom na rak dojke, on se radi jednom u dve godine. Mamografija se tako radi. To nam je ograničavajuća okolnost, kaže dr Nevena Simović iz niškog Doma zdravlja. 

 

Cilj ovih pregleda jeste prevencija.

U prošloj godini bilo je nešto manje od sedam hiljada skrininga na rak grlića materice, oko šest i po hiljada na kardiovaskularne bolesti, zatim više od 8.600 skrininga na rak debelog creva, za osobe od 50 do 74 godine. Oko četiri hiljade pet stotina žena uradilo je skrining na rak dojke.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com