press mcŠirom Srbije sutra počinje sakupljanje potpisa podrške građana za „Narodnu inicijativu za narodnog poslanika“. Inicijativu pokreću tri nevladine organizacije koje žele da promene izborni zakon, kako građani od sledećih izbora ne bi glasali za izborne liste već za pojedince čija su imena unapred poznata i kako bi svaki kraj imao svog predstavnika u Parlamentu. Ovim bi se, kako objašnjavaju, dobio izborni sistem koji je u interesu građana, a ne partija i partokratije. Inače, trenutno čak 96 gradova i opština uopšte nema svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

Mi želimo parlament gde ćemo birati poslanike imenom i prezimenom, u kome će sedeti poslanici iz svih krajeva Srbije jer to trenutno nije slučaj i želimo da ti poslanici znaju da će ih ti građani na narednim izborima nagraditi ili kazniti ukoliko nisu zastupali njihove interese, objašnjava Nataša Čorbić iz organizacije „Srbija u pokretu“.

30.000 potpisa je preduslov da se ova inicijativa nađe pred poslanicima. Pokretači podnose glasacka kutijaneformulisanu inicijativu, tako da bi tekst zakona tek trebalo da se izradi i time bi se bavilo posebno radno telo. Potpise će sakupljati narednih sedam dana u petnaestak gradova. To će, kako kažu, biti i svojevrstan pritisak na političare da se unapred javno izjasne da li su za izmenu zakona ili ne. Očekuju podršku svih partija.

Svuda u svetu se izborni zakoni teško menjaju jer stranke brane svoje stečene pozicije, vagaju… Ova građanska inicijativa čini mi se da je taj mali tas na vagi koji je potreban da se pretvori u tu volju, kaže Savo Manojlović iz Instituta za uporedno pravo.

Pokretači „Narodne inicijative za narodnog poslanika“ su Media i reform centar Niš, Srbija u pokretu i Nacionalna koalicija za decentralizaciju. Ove organizacije smatraju da ima sasvim dovoljno vremena da se naredni izbori sprovedu na način na koji traže i da Srbija dobije odgovornije parlamentarce.