Patnja Srbije i Francuske u Prvom svetskom ratu stvorila je bratsvo i saradnju koja je jedna od najznačajnija u 21. veku, koja ne može da se poredi ni sa jednom drugom, istakao je ambasador Francuske, Frederik Mondoloni. On je u Nišu svečano otvorio izložbu „Naša istorija, naša sećanja“. Izložba je posvećena sećanju na oslobođenje Srbije u jesen 1918. od strane Istočne armije. Izložena su i porodična sećanjia, koja žive i posle jednog veka, na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu. Brojne su priče koje svedoče o poseboj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to doba, navodi arhitekta-konzervator iz Niša Aleksandra Mirić. Ona je i bila zadužena za prikupljanje i priređivanje svedočanstva građana.

Izložba nije važna samo sa istorijskog i diplomatskog aspketa, već i umetničkog, kulturnog, kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje i Zaječar i Komandom kopnene vojske Srbije. Nišlije izložbu mogu pogledati do 24. oktobra.