Naslednici vraćaju dedovinu, grad plaća ceh

Ilustracija
iLUSTRACIJA

Sa računa grada Niša nedavno je prinudno skinuto 38 miliona dinara i to za zemljište koje je u posleratnom periodu oduzeto vlasnicima, pa pripojeno PIK-u Niš. Međutim, tih oko 300 hiljada evra samo je deo od ukupno oko četiri miliona evra koje bi, kako nezvanično saznajemo, grad mogao biti primoran da plati kao nadoknadu za oduzeto zemljište, umesto Poljoprivredno industrijskog kombinata Niš, koji je u stečaju.

Ukupna vrednost svih tužbi je oko 500 miliona dinara.

U Obilićevom vencu bilo je sedište nekada vodećeg proizvođača grožđa u niškom kraju, Poljoprivredno industrijskog kombinata Niš. Hektari zemljišta kojima je ovo društveno preduzeće raspolagalo zapravo je nacionalizovana imovina. Konačno, došlo je na naplatu ono što je komunistička vlast konfiskovala imućnijim Nišlijama kako bi izgradila zemlju nakon Drugog svetskog rata. Vlasnici su još pre nekoliko decenija pokrenuli postupak vraćanja dedovine i svuda gde je to moglo zemljište je vraćeno. Međutim, zemljište koje traži 25 naslednika je opterećeno i oni ne mogu da se direktno obeštete. A PIK je u međuvremenu propao i otišao u stečaj sa mršavom stečajnom masom.

Zakonom o vraćanju zemljišta propisano je da kad organizacija, u ovom slučaju PIK Niš, ne može da plati obavezu, obavezu preuzima grad ili država.

Ovih 25 naslednika ima presude iz 2006. i 2007. godine, ukupno na 180 miliona dinara, sa kamatom to je više od 500 miliona. Prva prinudna naplata “pala” je 2013. godine, ali sve nije išlo glatko jer se grad žalio, žalbu je Viši sud usvojio, pa je naslednik svoje pravo dokazao tek pred Ustavnim sudom krajem jula ove godine. Osnov žalbe grada, koju je Ustavni sud odbio je da ne treba iz gradske kase da se plaća ono što prvo uopšte nije traženo od samog PIK-a. A 13 od 25 izvršnih poverilaca nije prijavilo potraživanje u stečajnom postupku, koji je pokrenut 2009. godine.

U međuvremenu, pojavila su se još tri zahteva za naplatu novca. Dva su odbačena kao zastarela, a jedan zahtev stigao je bukvalno poslednjeg dana. Reč je o 13 miliona dinara glavnice, sa kamatom 38 miliona. I to je skinuto sa računa.

Zemljište kojim je stvoren PIK Niš, Od građana je oduzeto tokom 1946. i 1947. godine. Kako će se dalje odvijati procesi pred sudovima i da li će Grad naći neki kompromis sa naslednicima pravih vlasnika, ili će možda država uskočiti u pomoć pri otplati, za sada je potpuno neizvesno.