NASTAVAK SARADNJE NIŠA I ŠVAJCARSKE (VIDEO)

NASTAVAK SARADNJE NIŠA I ŠVAJCARSKE (VIDEO)

Predsednica Nacionalnog veća Švajcarske Izabel More sa saradnicima započela je boravak u Srbiji posetom Nišu gde je sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski razgovarala o realizaciji projekata koje finasira ta zemlja kao i o nastavku saradnje sa gradom.

Na sastanku je istkanuto da je zahvaljujući Vlade Švajcarske, u Srbiju, kroz razne projekte ulaženo 20 miliona evra na godišnjem nivou, među kojima je i projekat Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Strategija uspešne saradnje Švajcarske sa Srbijiom i sa Gradom Nišom temelji se na unapređenju rada uprave, zaštite životne sredine i u razvoju ekonomije, rečeno je na sastanku gradonačelnice Niša i predsednice Nacionalnog veća Švajcarske.

More je dodala da u Švajcarskoj živi oko 60.000 Srba koji su vezani za svoje poreklo. Oni preko100 svojih firmi investiraju u Srbiju.

Gradonačelnica Niša upoznala je goste sa aktivnostima i rezultatima koje Niš postiže i istakla da je u toku rad na reformi gradske uprave, kao i na izboru investitora za sanaciju deponije i izgradnju fabrike otpadnih voda.

Niš je prepoznat kao mesto sa povoljnom klimom za investiranje, rekla je Sotirovski.

Na sastanku je istaknuto i da su Niš i Švajcarska povezani avio linijama prema Bazelu i da će uoči Nove godine avioni leteti i između Niša i Ciriha.

U okviru svoje posete Izabel More je najavila svoje susrete sa predsednikom Srbije, predsednikom Narodne skupštine i ministrom finansija, što je, kako je ocenila, dokaz izraženog prijateljstva dve zemlje.