NATO POZVAO ŠVEDSKU I FINSKU U ALIJANSU

NATO POZVAO ŠVEDSKU I FINSKU U ALIJANSU

Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da su njene snage povratile sela od ruskih trupa severno i severoistočno od Harkova, započinjući kontraofanzivu koja bi mogla da signalizira promenu inicijative u ratu i da ugrozi glavno napredovanje Rusije. NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavljen na samitu NATO-a u Madridu.

Nemački kancelar sa NATO samita poručuje da će Alijansa nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem, koliko god je to potrebno. A ukrajinski predsednik Zelenski traži pet milijardi dolara mesečno za odbranu. Ruska strana saopštila je da nema nikakvih prepreka za obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, reagujući na najavu operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) da će obustaviti tranzit gotovo trećine gasa za Evropu, preko gasne stanice “Sohranovka”.

uska strana saopštila je da nema nikakvih prepreka za obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, reagujući na najavu operatora gasnog transportnog sistema Ukrajine (GTSOU) da će obustaviti tranzit gotovo trećine gasa za Evropu, preko gasne stanice “Sohranovka”. “Gasprom” je juče dobio zvanično obaveštenje od GTSOU da ukrajinska strana, “pozivajući se na okolnosti više sile”, prestaje da prihvata gas za tranzit preko gasne stanice “Sohranovka”, od sutra u sedam časova, da će prijave za prevoz biti odbijene i da se gas neće primati.

“Gasprom” izjavljuje da nije dobio nikakvu potvrdu o okolnostima više sile i da ne vidi nikakve prepreke za nastavak rada u prethodnom režimu”, rekao je predstavnik ruske kompanije. On je naglasio da “Gasprom” u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima, isporučuje gas za tranzit u skladu sa svim ugovorima i ugovorom sa operaterom, kao i da su usluge tranzita u potpunosti plaćene.

Ukrajina je saopštila u utorak da će obustaviti protok gasa preko te tranzitne stanice, kojom se, kako je navela, isporučuje skoro trećina gasa iz Rusije u Evropu kroz Ukrajinu, pri čemu je okrivila Moskvu za taj potez i najavila da će protok gasa premestiti na neku drugu rutu.

Bugarska će od juna dobijati isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG) iz SAD, što će joj pomoći nakon što je ruski “Gasprom” prekinuo isporuke, saopštila je vlada u Sofiji.

Naftni embargo prema Rusiji mogli bismo podržati samo u slučaju da se iz sankcija potpuno izuzmu naftovodi, odnosno da se embargo odnosi na snabdevanje naftom morskim putem, rekao je u video-obraćanju na Fejsbuku mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

Zaustavljanje protoka ruskog gasa kroz ključno tranzitno čvorište u istočnoj Ukrajini smanjilo je priliv preko ključnog gasovoda u Nemačku za četvrtinu u odnosu na utorak, pokazuju današnji podaci. Ali, italijanski premijer Mario Dragi tvrdi da je Nemačka već počela da plaća isporuke ruskog gasa u rubljama.

“Niko nije rekao da li se plaćanje u rubljama krše sankcije, ovo je tako siva zona. Najveći uvoznik gasa Nemačka već je platio u rubljama, a većina uvoznika je otvorila račune u rubljama”, rekao je Dragi na konferenciji za novinare tokom posete SAD. On je takođe izrazio uverenje da će se plaćanja za ruski gas nastaviti.

Vlasti ukrajinske Hersonske oblasti, koja je pod ruskom kontrolom, saopštile su da će tražiti da se pripoje Rusiji. Zamenik lidera regionalne vojne i civilne administracije Hersona Kiril Stremousov rekao je da je “grad Herson Rusija”, a da se na teritoriji Hersonske oblasti “neće stvarati nikakva HNR (Hersonska narodna republika), neće biti referenduma”, prenose RIA Novosti.

Predsednik Miloš Zeman odobrio je učešće čeških državljana u ukrajinskim oružanim snagama, čime im je garantovano izuzeće od sudskog gonjenja. Ova uredba važi za 103 osobe koja su, shodno češkim zakonima, tražila dozvolu od predsednika države kako bi se pridružili oružanim snagama neke druge zemlje.

Aktuelni plan Evropske unije za eliminisanje oslanjanja na ruski gas zamenom gasa od drugih snabdevača mogao bi da košta blok do 214 milijardi dolara više nego što je prvobitno predviđeno, ocenjuje se u izveštaju kompanije za klimatska istraživanja “Ember” i organizacije “Global vitnes”.

Državna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova najavila je da će biti održano prvo suđenje za navodne ratne zločine zarobljenom ruskom vojniku koji je optužen za ubistvo civila. Venediktova je rekla da je njena kancelarija podigla optužnicu protiv 21-godišnjeg Vadina Šišimarina za ubistvo nenaoružanog 62-godišnjeg civila koji je upucan dok je vozio bicikl, četiri dana nakon početka rata, prenosi AP.  Ruski vojnik mogao bi da bude osuđen na do 15 godina zatvora, ali nije precizirala kada bi suđenje moglo da počne.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com