TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Kultura VESTI

“NE IGRAJ SE S ORUŽJEM”

U četvrtak 21. jula sa početkom u 20 sati, u Salonu 77, biće otvorena izložba Don’t play with guns/Zveckanje oružjem, umetnika iz Kanade – Sadka Hadžidžasanovića.

Izložbu čine crteži na štampanom platnu i serija od tri animirana filma. Tematska indikcija novijih dela Sadka Hadžidžasanovića usmerena je na tragične društvene pojave oličene u ratovima, nasilju, slobodnom posedovanju oružja… Lično, autentično iskustvo rata (na prostoru bivše Jugoslavije) koje je pre trideset godina trajno promenilo umetnikov životni put, suočavajući ga sa iskušenjima emigracije, ali i ekstremni porast nasilja različitih vidova, od individualnih akcija do međudržavnih sukoba na globalnoj civilizacijskoj pozornici, povod su za kritičku opservaciju i vizuelnu problematizaciju najveće ljudske pošasti koja u aktuelnom svetu potpuno zamagljuje horizont humanističkih načela.

Sadko Hadžidžasanović za junake ovih dela bira decu i mlade sa pištoljima i puškama u rukama, u karakterističnim pucačkim stavovima, u „igri“ sa oružjem gde se brzo i lako gubi granica između očekivane naivnosti odnosno nevinosti i agresije tragičnog ishoda.

Kontekst ovih radova pretpostavlja opravdanu zapitanost umetnika o sudbini društva, u uslovima kada bezazlene dečije igre (školice, preskakanje konopa…) prepastaju u opasne i kada se među dečijim

igračkama obično nalazi arsenal oružja, odnosno kada je nasilje prisutno već u ranom životnom dobu.

Ukratko, dela Sadka Hadžihasanovića plod su sadejstva povišene lične samosvesti koja transparentno reaguje na bolna pitanja kolektivne stvarnosti i ozbiljnog umetničkog promišljanja i vizuelne elaboracije prepoznatljivim, personalizovanim umetičkim izrazom, bez namere da moralizuje ali sa velikom potencijalnom mogućnošću da pokrene i naš racio u tumačenju aktuelne stvarnosti, koja nužno zahteva prevazilaženje stanja nezainteresovanosti.

Sadko Hadžihasanović (1959, Bihać) je diplomirao na odseku za slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu 1982. godine. Postdiplomske studije je završio na FLU u Beogradu 1984. godine. Jedan je od osnivača istaknute likovne grupe „Zvono“ u Sarajevu, sa kojom je izlagao u Tate Liverpool Gallery u Engleskoj. Član grupe bio je do 1992. godine.

Izlagao je u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, njegovi radovi su u kolekciama muzeja i galerija u Beogradu, Zrenjaninu, Somboru, Pančevu, Sarajevu, Tuzli, Čačku.

Od 1993. živi i radi u Torontu (Kanada). Izlagao na više od 300 samostalnih i kolektivnih izložbi.

Njegov rad bio je predstavljen na prestižnim internacionalnim manifestacijama: Havana Biennal (Kuba), Venice Biennal -Benetton Collection (Italija). Izlagao je u Meksiku, mnogim gradovima Amerike (Njujork, Majami, Bafalo Ročester, Kanzas Siti…) i Kanade (Montreal, Toronto, Vankuver…).

Studijski je boravio u Španiji i Francuskoj. Radovi Sadka Hadžihasanovića su u brojnim privatnim kolekcijama širom sveta kao i u javnim kolekcijama mnogih muzeja u Americi i Kanadi (npr: Urlich Museum, Kansas City; Museum of Art and History, Orillia…)

Izloža u Nišu traje do 3. avgusta, a nakon Niša biće realizovana u Gornjem Milanovcu i Čačku.

Održavanje izložbe pomogli su Umetnički saveti Kanade, Ontaria i Toronta.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com