NE ISKLJUČUJE SE MOGUĆNOST PRODUŽENJE POPISA ZA NEKOLIKO DANA (VIDEO)

NE ISKLJUČUJE SE MOGUĆNOST PRODUŽENJE POPISA ZA NEKOLIKO DANA (VIDEO)

Do sada je popisano nešto više od šest miliona građana Srbije ili oko 90 odsto, posmatrano u odnosu na poslednji podatak iz januara ove godine. Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku i načelnica Odeljenja za popis Snežana Lakčević izjavila je da sve uglavnom ide po planu, ali da se ne isključuje mogućnost da se popis produži za nekoliko dana u odabranim opštinama ukoliko bude potrebe.

“Ukoliko se popisivanje nastavi ovim tempom, a imamo još četiri radna dana, uključujući i današnji dan, mi ćemo ispoštovati planirani rok. Međutim, polazeći od iskustva iz popisa 2011. godine, i nekih ranijih popisa u Srbiji, ali i iskustva država u našem neposrednom okruženju koje su popis sprovele prošle godine, ne isključujemo mogućnost da se popis produži za nekoliko dana u odabranim opštinama ukoliko bude potrebe”, rekla je Lakčević za Tanjug.

Popis je 2011. godine trajao 15 dana, i to od 1. do 15. oktobra, podsetila je Lakčević i navela da se tada veliki broj građana javio kol centru u poslednja dva dana popisa sa zahtevom da budu popisani.

Problem smo rešili na taj način što smo popis produžili za pet dana u četiti najveća grada”, ukazala je Lakčević.

Lakčević je još jednom ponovila da građani mogu da se jave info centru na broj 0800 444 005 i zamolila za strpljenje jer, kako je istakla, dnevno dobiju i do 25.000 poziva.

“Bilo je pojedinačnih slučajeva odbijanja popisa, ali oni se uglavnom reše na taj način što bi popisna komisija izašla na teren i razgovarala sa građanima i nakon toga su oni pristajali da budu popisani. Postoji i nekoliko sporadičnih slučajeva gde nisu pristali ni nakon izlaska komisije na teren i sada su ti predmeti na obradi, pa ne mogu detaljnije o njima”, navela je Lakčević.

U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova preliminarni rezultati biće objavljeni 30 dana nakon završetka terenske realizacije popisa, a konačni podaci biće objavljivani sukcesivno od aprila 2023. do jula 2024. godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com