TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

NE ZATVARAJ OČI PROJEKTI 2021

NE ZATVARAJ OČI 28.11.2021. – EMISIJA 3

Sakrivene od javnosti, u četiri zida, mnogo je žena koje u tišini pate i trpe nasilje, a sve to na očigled sopstvene dece. A, deca vide, čuju i osećaju… Svaki šamar upućen njihovoj majci proživljavaju. I to ostavlja teške posledice na njihovo mentalno zdravlje. Posledice mogu biti kratkoročne i dugoročne, a sećanja i ožiljci na duši ostaju za čitav život.

Unicefovo Istraživanje primene vaspitne discipline nad decom u porodici u Srbiji kaže da postoje različiti oblici kažnjavanja dece. Većina roditelja koja su učestvovala u istraživanju je izjavila da su koristili neki oblik fizičke agresije kao način disciplinovanja deteta bar jednom tokom detetovog života (63%). Podaci govore da je više od trećine roditelja udaralo decu rukom po zadnjici, 18 odsto roditelja po šaci, ruci ili nozi. Deset procenata ispitanika je udarilo šamar detetu, 7 odsto ga je uštinulo i vuklo uši ili glavu deci, a 6 odsto je koristilo tvrde predmete poput kaiša za udaranje deteta.

Trude se svi da se pomogne deci koja su u lavirintu nasilja, ali I onoj koja nisu, da umeju da ga prepoznaju, ukoliko do njega dođe.

Na tome radi i Sigurna kuća u Nišu u kojoj je za 10 godina zbrinuto 500 žena i 550 dece sa čitavog jugoistoka Srbije.

NAPOMENA: DEO SNIMAKA I FOTOGRAFIJA SU ILUSTRACIJE PREUZETE SA SAJTA PIXABAY 

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima opština Pirot i Aleksinac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com