Neko i o njoj brine – zaklon za nišku humanitarku

Still0804_00001Arhitekta Ivan Redi pokrenuo je inicijativu da niška humanitarka Marina Adamović dobije zaklon od sunca i kiše. Marina je svojevrsni niški brend, hrabra žena koja, i sama obolela i u kolicima, svakodnevno prikuplja donacije za pomoć drugima.

Kod lošeg vremena ne žali se zbog sebe, već zbog prekinute misije. Tad na svom fejsbuk zidu ostavi poruku za ceo Niš, ceo human Niš: “Morala sam da odem, vetar je strašan!” ili “Ne mogu više, ledeno je…”.

Što se leta tiče, i nekako. Sklonim se do hladovine. Najveći problem je kada je vetrovito i pada kiša, tada je baš komplikovano, priča Marina.

Still0804_00004Ivan Redi kaže da će za rešenje za mobilno sklonište, koje bi bilo usklađeno sa svim gradskim propisima, angažovati studente arhitektute.

Kako će to izgledati još je rano govoriti. Suština je da to ne bude zidani objekat, nego mobilna struktura koja se lako, u skladu sa svim zakonskim propisima, može postaviti, ali i skloniti po potrebi, kaže Redi.

Marina je uvek tu zbog nekog mladog života za koji se grčevito bori, njena Marinina kutija lako se puni. I deca odvoje od džeparca i stari od penzija. Sigurni su da novac ide tamo gde je potrebno. Novac ubace i stranci, pa se dinarima pridruže evri. Danas je tu zbog Nišlijke obolele od cistične fibroze.

Dušica Smiljković čeka transplantaciju pluća u Beču. Ona je na listi, sakupljamo pare za boravak u bolnici nakon operacije…

A Ivan Redi kaže da još nije kontaktirao nadležne u Gradu i opštini Medijana, na čijoj je teritoriji Obrenovićeva ulica, ali da veruje da će i njihovu podršku dobiti za jedan ovakav projekat. Ipak, za sve to biće potrebno dosta vremena. Do tada, Marina se svako malo povlači sa užarenog sunca u hladovinu. Ovoga puta mi smo joj pomogli, najčešće sve to radi sama.

One thought on “Neko i o njoj brine – zaklon za nišku humanitarku

  1. Hvala prijatelju toplog srca, Ivanu Rediju, studentima arhitektute, javnim medijima i ostaalim Ljudima koji osećaju da zakon postoji da bi štitio ugrožene živote..

Comments are closed.