prazna fabricka halaNišu nema privrednog oporavka, ni smanjenja ogromne nezaposlenosti, ukoliko se uz pomoć države ovde strateški ne ustanovi neka velika industrija! Jer, Niš je odavno ostao bez okosnice privrednog razvoja – Elektronska industrija se ugasila a sada je i mašinski sektor praktično mrtav, iako mnogi smatraju da to nije trebalo da se dogodi.

Besmisleno je ponavljati koliko je hiljada radnika nekada radilo u elektronskom i mašinskom sektoru u Nišu. Prazne hale, ostavljene mašine, to je slika koja sada preovladava. MIN Lokomotiva je u predstečaju, MIN Vagonka u stečaju. Socijalni program opustošio je hale.

Od nekadašnjih 270, Vagonka je povukla samo 40-ak radnika da završe poslove remonta za TENT. Doskorašnji direktor Ivica Radosavljević smatra da je sve moglo drugačije da se završi da je socijalni program urađen pre četiri godine, jer posla, kaže, ima.

Ekonomisti, ali i predstavnici Grada smatraju da država mora da prepozna Niš kao centar ovog dela

Mihajlo Zdravković, većnik Grada Niša
Mihajlo Zdravković, većnik Grada Niša

Srbije i da mu da podršku poput one koju je dala nekim gradovima na severu zemlje.

 Bez lociranja jedne velike industrije, koja će biti okosnica razvoja i koja će oko sebe okupiti mnoga mala i srednja preduzeća, nema značajnijeg poboljšanja trenutne situacije u gradu, kaže gradski većnik Mihajlo Zdravković.

Ekonomisti za južno siromaštvo krive i veliki stepen centralizacije Srbije. Smatraju da bi trebalo da postoje posebni programi za razvoj nerazvijenih područja.

U Nišu ima 33.666 nezaposlenih. Broj je donekle smanjen zahvaljujući stranim investitorima, Juri, gde radi 400 ljudi, isto toliko u Džonson elektriku, Leoni zapošljava 2.000 radnika. Ipak, za grad od 260.000 stanovnika, od kojih 40ćak hiljada ne radi, to je samo kap u moru potrebnih radnih mesta.