Nema reagenasa za prostatu

U Kliničkom centru Niš nedostaju reagensi za određivanje tumor markera prostate. Nabavka reagenasa, po novom tenderu, očekuje se za nekoliko dana. Problem je nastao jer je povećan broj pacijenata, posebno sa malignitetima prostate, što prilikom planiranja ranije nabavke reagenasa nije moglo da se predvidi, izjavio je za Zonu plus glavni tehničar KC Niš Saša Cvetić.

Problem je što se pojavio veliki broj pacijenata. Verovatno je sve što nam se dešavalo 1999. godine ostavilo posledice, tako da se sve veći broj pacijenata javlja sa problemima sa prostatom, kaže Cvetić.

Na žalost, svi stručnjaci najavljuju znatniji rast broja novoobolelih od tumora, što direktno povezuju sa posledicama NATO bombardovanja 1999 i odloženim dejstvom osiromašenog uranijuma. Prosto, prošlo je vreme mirovanja, koji za solidne tumore (a to je 95 odsto malignih tumora) traje u proseku 15 godina.

Sem povećanog broja pacijenata, nabavku reagenasa limitiraju i sredstva koja koja su uvek oganičena. Svi koji čekaju duže od mesec dana analize mogu da urade kod privatnika, ali novac će im se refundirati tek uz potvrdu sa Nuklearne medicine da su zaista toliko čekali.

Pacijenti koji samoinicijativno idu kod privatnika da rade analize neće moći da refundiraju troškove – samo pacijenti koji dođu zvanično u klinički centar i budu na listi mesec dana, a mi nismo u mogućnosti da uradimo analize, dobiće od nas potvrdu da mogu da refundiraju troškove, precizira Cvetić

Cvetić je najavio i donaciju jedne farmaceutske kuće, koja će takođe pomoći da pacijenti ne čekaju. Na poklon treba da stigne aparat za analize i određeni broj reagenasa. To će pomoći da se podmire sve potrebe do kraja godine. Nakon toga, sve se priprema za novi tender.