TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NEMAČKE KOMPANIJE OSTAJU U SRBIJI (VIDEO)

Više od 95 odsto nemačkih kompanija, članica Nemačko – srpske privredne komore, ponovo bi investiralo u Srbiji, kaže član Upravnog odbora ove komore, Aleksander Markus.

Bez obzira na svetsku ekonomsku krizu nemačke kompanije pozitivno ocenjuju privrednu klimu u Srbiji i za sada nema najava da će se proizvodne firme povlačiti sa našeg tržišta. Iz Regionalne privredne komore Niš potvrđuju da je privredni ambijent i dalje povoljan za strane investitore i da se uskoro očekuje otvaranje novih radnih mesta.

Samo u prvom tromesečju 2022. godine, Nemačka je u Srbiju investirala 56,4 miliona evra. Da nastvalju sa novim investicijama potvrđuju i poslednje ankete koju svake godine sprovodi Nemačko-srpska privredna komora, a koja okuplja 400 firmi sa više od 75 hiljada zaposlenih.

“Nemačke firme si zadovoljne privrednim ambijentom u Srbiji i ankete pokazuju da bi  ponovo investirale u Srbiju”, kaže izvršni član UO AHK Srbije, Aleksander Markus.

Kao najveće pretnje i rizike u razvoju svojih kompanija u narednom periodu, nemački privrednici su istakli potražnju, ekonomski okvir, pravnu sigurnost, kao i deficit radne snage. Ipak, za sada nema najava o povlačenju firmi sa našeg tržišta.

Iz Regionalne privredne komore Niš potvrđuju da je privredni ambijent i daje povoljan za evropske investitore i da se uskoro očekuje otvaranje novih radnih mesta.

“Imamo najavu da će u Niš invesirati jedna austrijsko-nemačka firma jer se interesuju za kvalifikovanu radnu snagu”, kaže Jelena Čvorović iz RPK Niš.

Inače, rat u Ukrajini i ekonomske sankcije koje Amerika i Evropska unija uvode Rusiji, primorali su mnoge zapadne kompanije da odu iz Moskve, ali i mnoge Ruse da presele svoje biznise u druge evropske zemlje. Jedna od novih destinacija i Srbija, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.

Od početka agresije Rusije na Ukrajnu, odnosno od februara do aprila u našoj zemlji registrovana su 323 pravna lica iz Ruske Federacije.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com