Nepravosnažno: Pisac Ćirić osuđen novčano zbog pretnji gradonačelniku

Nepravosnažno: Pisac Ćirić osuđen novčano zbog pretnji gradonačelniku

kult-zoran-ciricNiški pisac Zoran Ćirić prvostepeno je osudjen na novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog pretnji gradonačelniku NIša Zorana Perišića.

U obrazloženju odluke Osnovnog suda u Nišu navedeno je da je krivično delo “ugrožavanja sigurnosti” izvršeno iako Perišić nije neposredno dobio te poruke već su one upućene niškim političarima Igoru Novakoviću, Miletu Iliću i Draganu Čorbiću, koji su mu ih prosledili.  U njima  su po oceni suda sadržane ozbiljne pretnje koje su kod niškog gradonačelnika izazvale uznemirenost, strah i nesigurnost za članove porodice.

Ćirić, koji je i dobitnik Ninove nagrade, ali i najvišeg priznanja grada Niša, nagradu „11. Januar“, tokom sudjenja tvrdio je da su poruke deo umetničkog performansa. U završnoj reči je istakao da je žrtva medijske i političke kampanje jer je kritički nastrojen prema svakoj vlasti. Njegov adovokat, Boško Ristić najavio je žalbu, a Ćirić je rekao da para nema i da će, ukoliko njegova žalba ne bude uvažena, otići iza rešetaka.

Inače, ukoliko ne plati novčanu kaznu u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude, Ćirič bi morao u zatvor na 100 dana – za svaku hiljadu, po jedan dan.

Perišić: Novac ću dati NURDOR-u

Gradonačelnik Perišić nije prisustvovao objavljivanju presude, a upućen je na parnicu radi ostvarivanja nadoknade štete. Nakon što je čuo presudu, kaže da će taj novac uplatiti u humanitarne svrhe.

“Ako je presuda novčana kazna, kao što sam i obećao, ona će biti uplaćena NURDOR-u. Meni ne treba takav novac. Važno je da takav model ponašanja bude sankcionisan. Tako nešto ne sme da prođe nekažnjeno”, istakao je Perišić.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com