TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

NESTAŠICE ŠEĆERA U NIŠU? (VIDEO)

U većini prodavnica i hiper marketa Nišlije ovih dana nisu mogle da kupe više od četiri kilograma šećera. Ograničene količine su zbog prekomerne kupovine, iako prave nestašice nema, tvrde trgovci. Jedan od razloga je taj što građani, zbog straha od novih poskupljenja, prave zalihe, a drugi što u marketima velike količine osnovnih životnih namirnica kupuju i preprodavci.

U niškoj Privrednoj komori kažu da snabdevanje stabilo i da redukcije u isporukama nema.

“Tačno je da ga nestane šećer tokom dana ali u marketima ga odmah sledećeg dana ima. Ja ga kupujem zbog straha od povećanja cena, a povedem i unuku da kupimo više”, kaže jedna Nišlijka.

U većim trgovinama potrošači su do nedavno mogli da kupe određenu količinu brašna i ulja, a sada je šećer limitiran na četiri killograma po kupcu. Ova količina, ističu prodavci, zadovoljava nedeljne potrebe prosečnog domaćinstva. Građani, pak smatraju da će zbog svetske krize I skoka cene energenata i životne namirnice poskupeti.

Trgovci kažu da je to posledica primene uredbi Vlade Srbije o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica, koja že važiti do 31. maja. Uredba Vlade odnosi se na kilogram šećera kristala, brašno tip T- 400 I 500 u pakovanju do pet kilograma, litar jestivog suncokretovog ulja i svinjski but.

Manji prodavci zbog, kako ističu, lažne nestašice” ne mogu da nabave uobičajene količine šećera jer se snabdevaju iz velikih marketa.

“Nama je ograničeno da kupimo 10 kiliograma, ali čim ga stavimo u raf nestane. Nema potrebe za tim”, kaže prodavačica u jednom manjem marketu u Nišu.

Iz marketa poručuju da ograničavanjem prodaje šećera žele da obezbede da domaćinstva na raspolaganju imaju dovoljne količine ovog proizvoda.

Početkom ruske – ukrajinske krize građani Niša su daleko više nego inače kupovali. Prvo su stajali u redovima za gorivo, a onda i za osnovne životne namirnice.

Da li će biti povećanja cena zavisi od cene inputa u narednom periodu, kažu u Privrednoj komori ali ističu da država preduzima sve potrebne mere da trenutni izvori snabdevanja hranom budu stabilni i nema redukcija u isporukama.

Kilogram šećera trenutno košta od 84 do 89 dinara, dok je kod preprodavaca skuplji za 50 dinara. 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com