NEVEROVATNO! KONJ UPAO U OTVOREN ŠAHT! SPASEN POSLE ČETIRI SATA! (foto+VIDEO)

NEVEROVATNO! KONJ UPAO U OTVOREN ŠAHT! SPASEN POSLE ČETIRI SATA! (foto+VIDEO)

U mali šaht površine otvora ne većeg od jednog kvadrata danas je upao ceo konj!

To se desilo u ulici Dimitrija Tucovića kod broja 132 u Nišu.

Nezaštićeni otvor sa nalazi na neasfaltiranom putu u blizini tržnog centra Metro.

Pretpostavlja se da je konj prednjim ili zadnjim nogama propao kroz otvor.

Konj je, nepažnjom vlasnika, upao u nezaštićeni otvor na neasfaltiranom putu u blizini Metroa. Vlasnik konjičkog kluba Nonius je sa volonterima Udruženja ZOO Planet odmah izašao na teren.

I sam vlasnik konja je bio u šoku. Na snimku sa lica mesta jasno se čuje razgovor u kojem objašnjava da mu ova nesreća i te kako teško pada.

Ja sam samo hteo da odem da zaradim neki dinar, objašnjava on ljudima koji su prvi došli u pomoć.

Iako se spasavanje konja činilo nemogućom misijom, nakon četiri pokušaja i borbe, konj je spasen. U saradnji sa niškom policijom i uz pomoć teretnog vozila JKP Mediana i Komunalne milicije konja je spasio Toni Ilijevski iz konjičkog kluba Nonius.

Došao sam na poziv prijatelja iz ZOO Planeta. Uvek im se odazovem kda pozovu, jer imam dugogodišnje iskustvo sa ovakvim stvarima. Doduše, ne baš ovako, ali bitno je da se sve dobro završilo, priča Toni Ilijevski, vlasnik konjičkog kluba „Nonius“ Niš,

On je i sišao u šaht da proveri u kakvom je stanju konj koji je u njega upao.

Ipak, mora da se zna dobro anatomija konja, da se vidi koliko je razgiban, da li je utovljen ili ne, kako se ponaša dole… A sve da bi mogla da se donese prava odluka kako da ga odozdo izvučemo, kaže Ilijevski.

U Udruženju za zaštitu životinja objašnjavaju kako se sve dogodilo.

Išao je vlasnik ovim makadamskim putem i konj je prvo upao zadnjim nogama u šaht. Pokušali su da ga izvade, ali je onda konj propao ceo! Bio je dole četiri sata! Mi smo obavestili sve nadležne službe i oni su sada svi tu, kaže Nina Krstić iz Udruženja za zaštita životinja Niš, zahvaljujući svima koji su učestvovali u akciji spasavanja životinje.

Ilijevski dodaje da je konj bio vrlo uplašen, ali da mu nisu davali nikakvo sredstvo.

Za ovaj nesvakidašnji slučaj volonterima Zoo Planeta javili su gradjani.

Srećom, konj je dobro! Nije dobio nikakve povrede ni prilikom pada, a nije se povredio ni dok je bio dole. Takođe, bez povrede je prošlo i izvlačenje. Naravno, sada sredi procedura, da se vidi da li je konj čipovan, ko mu je vlasnik, a ako nije onda je na potezu veterinarska inspekcija, kaže Dušan Stojanović iz ZOO Planeta.

Veterinarka je na licu mesta pregledala životinju i utvrdila da nema vidljive povrede, ali nije čipovan zbog čega će, prema rečima Udruzenja za zastitu zivotinja “Pit” biti pokrenut postupak o dobrobiti životinja. 

I oni i ljudi iz ZOO Planeta kažu da je ovaj slučaj pokazao da je Nišu potrebna služba koja može urgentno da reaguje.

Možda će ovo pokrenuti konačno rešavanje pitanja adekvatnog čuvanja konja na teritoriji Grada Niša, kaže Stojanović, dodajući da su u toku pregovori sa gradonačelnicom Niša i predstavnicima Roma koji su najčešće vlasnici konja za vuču

Da se zaista pobrinemo za ove životinje u Nišu. One zaista mogu da izazovu velike probleme i drugim ljudima. Oni i remete saobraćaj i često uništavaju bašte i useve… Naravno, kad se ovako nešto desi, svi zovu ZOO planet i volonterska udruženja koja nekada zaista nemaju ni mogućnosti, ni resurse, sem znanja i volje, da pomognu, kaže Stojanović

Rupu su nadležne službe posle ovog slučaja obezbedile jer osim životinja u opasnosti su i deca iz obližnjih kuća u Naselju Ledena stena.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 Pogledajte opširniji video o spasavanju konja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com