Nikad dovoljno pisaca i knjiga

Nikad dovoljno pisaca i knjiga

Branislav Janković, pisac
Branislav Janković, pisac

Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. april, obeležava se kao simboličan datum u svetskoj književnosti jer su tog dana umrli Cervantes i Shakespeare. I to je uvek povod za pitanje da li u Srbiji ima dovoljno pisaca i, još škakljivije pitanje – da li ima dovoljno onih koji čitaju knjige?

Tu su, ne plašim se ni za jedne ni za druge. Neko bi rekao da imamo previše pisaca, ali ja kažem da nikada nije previše pisaca. Previše je političara, previše budala, previše lopova, ali nikada previše pisaca, kaže niški književnik Branislav Janković.

Jankovićev treći roman, istorijsko-akcioni triler “Vetrovi zla” nedavno je ugledao svetlost dana. I dok nova knjiga tek počinje da krči svoj put, roman “Suze svetog Nikole” postao je izborna lektira.

 

Svetski dan knjige obeležen je raznim akcijama. Niška Narodna biblioteka “Stevan Sremac” je organizovala prikupljanje knjiga za decu na Kosovu. Prikupljanje knjiga nastavlja se i u petak u dvorištu Pantelejske crkve, a u subotu u Parku Sveti Sava. Niška opština Crveni Krst je sa udruženjem “Niški pesnički krug” donirala knjige osnovnoj školi “Vojislav Ilić Mlađi” u Humu.