NIKAO PARKIĆ UMESTO ZGRADE (VIDEO)

NIKAO PARKIĆ UMESTO ZGRADE (VIDEO)

Iznad Bulevara Svetog Pantelejmona, na prostoru koji je bio namenjen za stambenu zgradu, izgrađen je park za najmlađe, na inicijativu građana koji tu žive. Tako je rešena dugogodišnja muka žitelja zgrada između Vinterove i Gospodske ulice u niškom naselju Pantelej U izgradnju parka opština Pantelej uložila je 600.000 dinara, a pomogli su JKP Mediana i JKP Parking servis.

Inicijativa građana da umesto zgrade u međublokovskom prostoru iznad bulevara Svetog Pantelejmona bude park namenjen najmlađima, urodila je plodom. Park sa pratećim mobilijarom i bogatim zelenilom nikao je umesto stambene zgrade u najvećem naselju u opštini Pantelej.

– ”Naselje je baš veliko. Ima puno dece koja su presrežan azbog toga . Ovo će dosta značiti za mališane, jedva čekaju da izađu da se igraju,  i ovo je najveće naselje u Panteleju i svakako je zaslužilo da ovde bude park ” – kaže Aleksandar Cekić meštanin Panteleja.

Opština Pantelej izdvojila je 600 hiljada dinara za uređenje parka.

Sve je poteklo od građana. A onda smo u saradnji sa gradonačelnicom došli do zajedničkog rešenja sa investitorom koji je na ovoj parceli trebalo da radi još jednu zgradu, objašnjava Nataša Stankovič, predsednica Gradske opštine Pantelej.

Naime, žitelji ovog dela grada još su od kraja 2020. godine insistirali da se ovde ne gradi zgrada. Tako su novembra te godine organizovali nekoliko protesta. Svesni da investitor već ima građevinsku dozvolu, tražili su da mu se ponudi druga parcela, a grad je našao rešenje.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski tada je izjavila da je “ovo sjajan korak,”, da je reč o dobroj volji investitora, ali naravno, i upornosti grada i građana da se dođe do kompromisa.

Umesto sudskog rešavanja sporova, nađena je alternativa – rešavanje problema dogovorom, što je dobar primer prakse kako može u dogovoru da se reši jedan problem koji je godinama bio nerešen, istakla je tada i Marija Brajdić, tadašnji gradski pravobranilac.

Tako su, kako podseća sada predsednica Opštine Pantelej, izmenjeni planski dokumenti.

Dogovor je bio prvi korak. Parcela je prešla u vlasništvo grada, a umesto gradskog građevinskog zemljišta ova parcela je označena kao zelena gradska površina, kaže Nataša Stanković.

Očekuje se da u narednim danima park bude osvetljen, najavljuju iz JKP Parking servis.

Time ćemo povećati i bezbednost i konformnost na ovom igralištu. Mališani će moći da u ovim letnjim danima kad su na raspustu i uveče da koriste ovaj prostor, rekao je Dejan Dimitrijević, direktor JKP Parking servis Niš.

Uređenje parka u međublokovskom prostoru uradila je JKP Medijana.

Najpre smo ozelenili ovaj prostor i posadili sadnice drveća, a onda smo uradili i mobilijar za dečju igru, objasnio je Ivan Mihajlović, v. d. direktor JKP Medijana.

Inače, JKP Mediana pored ovog održava 280 mobilijara na teritoriji grada Niša.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com