Niš bez operacija na srcu

Niš bez operacija na srcu

KARDIOHIRURGIJAListe čekanja za operacije na srcu ponovo se pune, jer se unazad mesec dana takve operacije ne rade u Nišu. Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović za Zonu plus, kao prepreku za nastavak kardio programa na jugu Srbije navodi godišnje odmore, zbog čega nema raspoloživih lekara iz KBC Dedinje, koji vode te operacije u niškoj klinici za Kardiohirurgiju. Takođe, problem je i nepostojanje zakonskog okvira za plaćanje gostujućih lekara iz Beograda.

Za kompletan kapacitet, ovoj klinici nedostaju i postelje sa sistemom za praćenje u intenzivnoj nezi. O svim problemima Radovanović će danas i sutra razgovarati sa glavnim koordinatorom za transplantaciju srca

Zoran Radovanović, direktor KC Niš
Zoran Radovanović, direktor KC Niš

i kardiohirurgiju za Beograd, Niš i Kragujevac dr Miljkom Ristićem i samim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. Kako kaže, cilj svih je da se u Nišu nastavi kardio program, jer ova klinika pokriva područje od dva i po miliona stanovnika.

Na novoj klinici za kardiohirurgiju u Nišu urađeno je tridesetak operacija na srcu i desetak transplantacija. Radovanović ističe da su u operacijama učestvovali i niški lekari, sestre i ostali članovi tima. Tokom tih operacija nisu izgubili ni jednog pacijenta.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com