romiGrad Niš nema sluha za položaj romske zajednice u Nišu, tvrde predstavnici romskih udruženja. Pokazatelj je i to što još nije doneta strategija za poboljšanje položaja Roma za period 2015-2025. godina, iako je inicijativa podneta još maja prošle godine. Obaveze države, pa i grada definisani su Ustavom, Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o ljudskim i manjinskim pravima. Problem je, kaže predsednik YUROM centra Osman Balić, što lokalna vlast nema pravilnu percepciju manjinskog pitanja.

Pitanje manjinskih prava je pitanje demokratije, radi se dakle o političkom pitanju, ne o pitanju kako je Romima, kaže Balić.

Ne samo da nema Startegiju, grad Niš nema ni Lokalni akcioni plan. Samim tim ni budžetom nisu predvidjena sredstva za poboljšanje položaja Roma, tvrde predstavnici Roma.

Pričamo i budžetiranju lokalnih akcionih planova koji će uticati na bolji položaj Roma. Mi nemamo problem samo u stanovanju, imamo i u obrazovanju, zapošljavanju, kaže Turkijan Redžepi iz Produkcija „Romaworld“.

Ovo je drugi aikcioni plan koji bi grad Niš trebalo da donese. Prvi je bio donet za period 2009-2015, ali je problem, kažu, što nije bio obavezujući.