NIŠ – GRAD STRIPA OD 26. DO 28. MAJA (VIDEO)

NIŠ – GRAD STRIPA OD 26. DO 28. MAJA (VIDEO)

Niš će i ove godine biti domaćin Međunarodnog festivala stripa. U tri dana, od 26. do 28. maja u fokusu će biti jedan od najvećih klasičnih majstora srpskog i evropskog stripa Đorđe Lobačev, a povodom dvadeset godina od smrti ovog stripskog velikana.

U planu su i striparske radionice sa mladima koji će voditi vrhunski striparski autori, kao i nekoliko izložbenih postavki u Niškom kulturnom centru.

“Deveto izdanje niškog međunarodnog festivala stripa obeležiće istaknuti stripski kritičari, teoretičari i istoričari na otvorenim tribinama i okruglim stolovima o popularnoj kulturi. Ove godine u fokusu Nifesta biće jedan od najvećih klasičnih majstora srpskog i evropskog stripa Đorđe Lobačev”, najavljuje direktor NKC-a, Srđan Savić. 

Posebnu draž ovogodišnjem Nifestu daće i stripske radionice s mladima, od kojih će jedna biti organizovana u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac” kao susret italijanskog majstora Marčela Manđantinija s literarno i likovno darovitim učenicima te škole, dok će drugu, ovaj put u Niškom kulturnom centru, voditi stripski autor Vladimir Vesović, dugogodišnji vrhunski pedagog i osnivač i upravnik sada već legendarne beogradske Škole stripa i ilustracije „Đorđe Lobačev”.

Pored Marčela i Vladimira Vesovića na ovogodišnjem NIFEST-u učestvuju i Branislav Kerac, Sabahudin Muranović Muran, Zoran Stefanović, Darko Grkinić, Svetozar Anđel, Dušan Mladenović, Dragan Tomović, Goran Milutinović, Igor Krstić i drugi ugledni striparski autori.

Ovu stripsku manifestaciju zajednički organizuju Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić” i Niški kulturni centar uz podršku Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Najveći deo programa Nifesta, od 26. do 28. maja odigravaće se u Niškom kulturnom centru, zatim u njihovoj galeriji i klubu na nišavskom keju.