Niš: Hapšenja zbog utaje poreza kroz prodaju stanova "na ruke"

Niš: Hapšenja zbog utaje poreza kroz prodaju stanova "na ruke"

Ilustracija
Ilustracija
Zbog sumnje da su prodavali stanove na crno i tako utajili porez od više od 380.000 evra, uhapšene su četiri osobe povezane sa niškom firmom “Agrohim”, dok se za još dve trage. Policija je saopštila da su uhapšeni direktor “Agrohima”, D.K. (53) iz Beograda, radnica te firme , S.M. (58), zatim direktor i radnik leskovačkog “Energosistem Čorugić”, A.Č.(45) iz Leskovca i J.S.(36) iz Niša.
Sumnja se da su D. K. i S. M. iz “Agrohima”, u saradnji sa još dve osobe za kojima policija traga, od 2011. do 2013. prodavali stanove u Nišu i tražili da se do ulati na račun preduzeća, a deo na ruke. Tako su pribavili protivpravnu imovinsku korist D. K. u iznosu od 330.046 evra, navodi policija.
Istovremeno, smanjena je i osnovica za obračun PDV-a, pa je budžet države oštećen za oko 20 miliona dinara.
Sumnja se i da je A. Č., deo dobijenih stanova, na ime kompenzacije za izvršene radove na zgradi investitora “Agrohim”, prodavao, a novac, skoro milion evra, nije uplatio na račun leskovaćkog preduzeća. Deo tog novca, 224.000 evra, kako se sumnja, dao je radniku J.S. bez pravnog osnova i evidentiranja u knjigama, pa je i tu utajen pored od oko 25,5 miliona dinara.
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.
Policija saopštava i da će protiv jedne osobe, čiji se inicijali ne navode, biti podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.
Sumnja se da je on, na ime prodaje stana, od kupca uzeo iznos od 13.130 evra, koji nije uplatio na račun preduzeća “Agrohim”, već je novac predao D. K., bez evidentiranja i plaćanja poreskih obaveza.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com