Projekat GIZ, rad na terenu

Grad Niš i Opština Ćuprija učestvovali su u projektu „Efikasno i efektivno upravljanje imovinom kroz uvođenje geografsko informacionog sistema“ , koji će doprineti da javna imovina bude popisana, procenjena I kroz bazu podataka dostupna građanima I privredi. Grad Niš je već imao popisanu imovinu, dok je Ćuprija tokom trajanja projekta popisala sve nepokretnosti u njihovoj svojini I više od 400 objekata unela u bazu Republičke direkcije za imovinu. To je samo prvi korak, jer više od polovine objekata koji su vlasništvo lokalnih samouprava nema utvrđenu knjigovodstvenu I tržišnu vrednost. Zato su lokalne administracije obučene da urade taj posao.

Jovica Antić predsednik Opštine Ćuprija

To se, kako kaže menadžerka projekta Ana Radovanović, neće desiti preko noći jer je process upravljanja imovinom veoma kompleksan, čak I za mnogo manja mesta, a kamoli za grad Niš koji ima preko 20.000 nepokretnosti u javnoj svojini.

Inače, u skladu sa epidemiološkim preporukama zbog pandemije korona virusa, konferencija za novinare održana je preko zoom aplikacije, tako da je učestvovao i predsednik Opštine Ćuprija Jovica Antić koji je na kućnom lečenju upravo zbog korona virusa.

Projekat je vredan 220.700 evra finansira ga EU, a kofinansira Republika Srbija u okviru Grant šeme Programa Exchange 5.