Niš konačno zna kojom imovinom raspolaže

Niš konačno zna kojom imovinom raspolaže

IMOVINA GRADAGrad Niš, prvi će u Srbiji imati definisan model upravljanja imovinom. Registar onog što je u vlasništvu grada je napravljen, i sada se tačno zna kojom imovinom Niš raspolaže. Registar i model upravljanja rezultati su projekta Imovina lokalne samouprave u procesu evropskih integracija koji kroz Echange 4 program Evropske unije, zajednički realizuju grad Niš i Opština Pirot. Vrednost projekta je oko 140.000 evra.

Zgrada u Nikole Pašića, u kojoj se nalazi Skupština grada, Gradska Kuća, Oficirski dom, najvrednija je imovina koju grad Niš ima. Uz njih još oko 220 objeklata u vlasništvu je grada. To je lako konstatovati sada kada postoji registar onog što grad poseduje.

Izrada registra kao i upravljanje imovinom deo je projekta Imovina lokalne samouprave u procesu evropskih integracija koji kroz Echange 4 program Evropske unije, zajednički realizuju grad Niš i Opština Pirot.

Do pre nekog vremena nije se znalo šta grad ima u svom vlasništvu. To je predstavljalo problem prilkom dovodjenja novih investitora, ali je otvaralo i mnoge mogućnosti za zloupotrebu.

Projekat je započeo pre godinu dana, trajaće dve goine, a cilj je identifikacija vlasničke strukture zemljišta, kako bi se jasno znalo koje zemljište je u državnom, privatnom, a koje u opštinskom posedu.